Siirry sivun sisältöön

Tietoa selkärankareumoista eli spondylartropatioista

Selkärankaraumaryhmän sairauksille tyypillistä ovat selkärangan ja isojen nivelten tulehdukset.

Selkärankareumaryhmän sairauksia kutsutaan myös nimellä spondylartropatiat. Tähän ryhmään kuuluu joukko tulehduksellisia reumasairauksia, joilla on keskenään saman kaltaisia oireita. Tyypillistä on selkärangan ja isojen nivelten tulehdukset. Spondylartropatiat ovat yleisimpiä tulehduksellisia nivelsairauksia. Suomessa näitä sairauksia sairastaa yli 100 000 henkilöä.

Selkärankareumaryhmään kuuluvat klassinen selkärankareuma (Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterewin tauti), reaktiiviset niveltulehdukset, suolistotulehdukseen liittyvä niveltulehdus, osa lasten pitkäaikaista niveltulehduksista ja nivelpsoriaasi. Selkärankareumaa edeltävää rangan tulehdusta, jossa ei vielä ole tavallisessa röntgenkuvauksessa havaittavia muutoksia, kutsutaan aksiaaliseksi nonradiografiseksi spondylartriitiksi (SPA-tauti).

Suurimmalta osalta spondylartropatia potilaista todetaan HLA-B27-antigeeni verestä. Suomalaisilla tätä tekijää esiintyy noin 15 prosentilla, mutta esimerkiksi japanilaisilla vain yhdellä prosentilla. Tiedetään, että HLA-B27 -positiivisilla henkilöillä riski sairastua spondylartropatioihin, on noin 100 kertaa suurempi kuin muilla. Kuitenkin vain noin kaksi prosenttia HLA-B27 -positiivisista ihmistä sairastuu selkärankareumaryhmän sairauteen, valtaosa ei sairastu milloinkaan. Sen vuoksi tätä kudostyyppiä ei kannata seuloa terveiltä.

Päivitetty 7.4.2022