Siirry sivun sisältöön

Glukokortikoidipistoshoidon toteutus

Kortisoni pistetään pistoalueen puhdistamisen jälkeen yleensä lepotilassa. Lääkkeen vaikutus tuntuu pistoksen jälkeen nopeasti.

Ennen pistoksen antamista pistettävä alue kannattaa laittaa lepoasentoon. Olisi hyvä, että potilas voisi pitää nivelen ja jänteen alueen levollisesti paikoillaan koko pistoksen ajan. Silloin kipu vähentyy ja pistos onnistuu paremmin.

Pistoshoidon toteuttaminen

Iho puhdistetaan huolellisesti. Pistettävän nivelen ja jännealueen koon perusteella valitaan pistoksessa käytettävän neulan koko, pistettävän lääkeaineen koostumus ja ruiskutettava määrä.

Jos pistettävässä nivelessä tai jännetupessa nivelnesteen määrä on lisääntynyt, se kannattaa poistaa ennen kuin kortisonia ruiskutetaan. Tuolloin pistoksessa ruiskutettava lääkeaine mahtuu paremmin. Toisinaan pistoksissa, varsinkin lonkkapistoksissa, käytetään ultraäänilaitetta apuna ohjaamaan pistos oikeaan paikkaan.

Limapussien kortisonipistoshoidot toteutetaan samoilla periaatteilla kuin nivelten ja jännealueidenkin. Näille alueille voidaan pistoshoitoa antaa useammin eikä yleensä tarvita pistosalueen lepuutusta pistoksen jälkeen, mutta samoja ohjeita yleisestä jälkihoidosta kannattaa noudattaa.

Pistoshoidon jälkeen

Hoidon jälkeen pistosalue peitetään laastarilla, joka kannattaa pitää vähintään 2 tuntia paikoillaan, jolloin pistoskanava on sulkeutunut.

Mahdollisen bakteeritulehdusriskin vuoksi pistosaluetta ei saa kastella pistospäivänä. Myöskään saunomista ei suositella. Kylmähoitoa kannattaa käyttää, koska se edistää kortisonin pääsyä tulehtuneen nivelkalvon sisään ja siten paikallisen tulehduksen voima vähenee. Se myös vähentää pistoksen jälkeistä kipua, jota joskus voi tuntua noin vuorokauden ajan pistoksen jälkeen. Hyvään hoitovasteeseen pääsemiseksi on eduksi lepuuttaa pistetty nivel tai jännealue pistospäivän ajan. Varsinkin kantavien nivelten (esimerkiksi polvi) lepuuttaminen seuraavana päivänä näyttää parantavan hoitovastetta.

Pistoshoidon teho

Nivelen ja jännealueen kortisonipistosten teho perustuu siihen, että kortisoni vähentää tulehdusvälittäjäaineiden erittymistä nivelessä ja jännealueella ja vähentää tulehdusta ylläpitävien solujen aktiviteettia. Hoitovaste saadaan nopeasti. Tutkimuksissa on havaittu, että nivelten syöpyminen vähenee. Kun nivelen ja jännealueen tulehdus rauhoittuu, niiden toiminta parantuu ja kipu hellittää.

Päivitetty 28.4.2022