Siirry sivun sisältöön

Tietoa reumaortopedisista leikkauksista

Ehkäiseviä ja korjaavia reumaortopedisia leikkauksia tehdään toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja kivun helpottamiseksi.

Reumaortopedian tavoitteena on toimintakyvyn säilyttäminen tai parantaminen ja kivun lievittäminen sekä kudosvaurioiden ehkäiseminen. Kivun lisäksi toimintakykyä voivat alentaa nivelten liikealan rajoittuminen, virheasennot, nivelten löysyys ja jännerepeämät tai hermon puristustila. Syitä leikkaukseen ovat kipu, toimintakyvyn aleneminen, ihorikko tai sen uhka sekä etenevä tai uhkaava kudostuho. Useamman nivelen ongelmista kärsivän potilaan kanssa suunnitellaan yhdessä leikkausjärjestys.

Leikkausjärjestyksessä huomioidaan nivelen oireiden vaikeus, uhkaamassa oleva kudostuho ja lisäksi myös leikkauksen jälkeisen kuntoutumisen onnistuminen. Leikkaushoitoa suunnitellessa tulee huomioida myös reuman aktiivisuus ja käytössä olevat reumalääkkeet.

Reumaortopediset toimenpiteet voidaan jakaa ehkäiseviin ja korjaaviin toimenpiteisiin. Ehkäisevät toimenpiteet tarkoittavat nivelten ja jänteiden puhdistuksia. Korjaavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi hermojen vapautukset, reumakyhmyjen poistot ja ihonalaisten kalkkeutumien poistot.

Päivitetty 28.4.2022