Siirry sivun sisältöön

Systeemisiin sidekudosreumasairauksiin liittyvät silmäoireet

Systeemiset sidekudossairaudet voivat aiheuttaa silmäluomien oireita. Systeemiseen lupukseen saattaa liittyä sarveiskalvon reunahaavauma sekä silmän osien sairauksia.

Systeemisiin sidekudosreumasairauksiin, kuten systeemiseen skleroosiin, dermatomyosiittiin ja systeemiseen lupukseen saattaa liittyä luomien virheasentoja sekä iho-oireita. Esimerkiksi systeeminen skleroosi saattaa tehdä luomista kiinteät ja heikentää niiden liikkuvuutta. Tämä puolestaan voi johtaa ylä- tai alaluomen riippumiseen. Dermatomyosiitissa esiintyy yläluomen violettia ihottumaa, kun taas systeeminen lupus voi aiheuttaa luomien pinnalle punoitusta ja punaisia täpliä.

Luomien poikkeavuuksien lisäksi systeeminen lupus voi aiheuttaa useita muita silmäsairauksia, muun muassa sarveiskalvon reunahaavaumaa tai verkkokalvon ja näköhermon sairauksia kuten verkkokalvon verisuonitukoksia, helposti vuotavia uudisverisuonia sekä optikusneuriittia eli näköhermontulehdusta, joka voi aiheuttaa näköhermon surkastumista. Hoitamattomina nämä silmäsairaudet voivat johtaa pysyvään näön heikentymiseen tai menetykseen.

Päivitetty 28.4.2022