Siirry sivun sisältöön

Tietoa vaskuliiteista eli verisuonitulehduksista

Vaskuliitit jaetaan eri sairauksiin syyn ja tulehtuneen verisuonen koon perusteella.

Vaskuliitit eli verisuonitulehdukset ovat ryhmä melko harvinaisia sairauksia, jotka voivat johtaa verisuonen ahtautumiseen tai tukkeutumiseen ja eri elinten hapenpuutteeseen tai verisuonen seinämän heikkouteen sekä lisääntyneeseen verenvuotoriskiin. Vaskuliittien kulku vaihtelee vähäoireisesta tilasta elinten toimintahäiriöitä uhkaavaan vakavaan sairauteen. Varhainen ja täsmällinen diagnoosi on hoidon ja ennusteen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Vaskuliitti voi olla jonkin ulkoisen tekijän tai muun sairauden laukaisema ja ylläpitämä sairaus eli ns. sekundaarinen vaskuliitti tai itsenäinen sairaus eli ns. primaarinen vaskuliitti. Laukaisevia tekijöitä ovat erilaiset virus- ja bakteeri-infektiot, lääkkeet ja huumeet sekä erilaiset autoimmuuni- ja tulehdukselliset sairaudet ja pahanlaatuiset kasvaimet. Syyltään tuntemattomat eli primaariset vaskuliitit on ollut käytännöllistä luokitella tulehtuneen verisuonen koon perusteella suurten, keskisuurten ja pienten suonten vaskuliitteihin.

Tämä osio käsittelee keskisuurten ja pienten suonten yleistyneitä (systeemisiä) vaskuliitteja ja suurten suonten vaskuliiteista Takayasun arteriittia. Suurten suonten vaskuliitteihin kuuluvaa jättisoluarteriittia on käsitelty muualla. Systeemisten vaskuliittien lisäksi on olemassa paikallisia, yhteen elimeen rajoittuvia vaskuliitteja, kuten aivovaskuliitti, mutta näitä ei käsitellä tässä.

Päivitetty 7.4.2022