Siirry sivun sisältöön

Usein kysyttyä

Reumaa sairastavan arkielämässä tulee usein eteen kysymyksiä liittyen esimerkiksi sairauteen liittyviin riskeihin, kotona tapahtuvaan lääkehuoltoon tai elämäntilanteen muuttumiseen.

  • Antibioottikuuri reumalääkkeiden kanssa: Pitääkö minun ottaa antibioottiprofylaksia ennen hammastoimenpidettä? Pitääkö biologinen lääke tauottaa ennen hammastoimenpidettä?

    Hammastoimenpiteisiin liittyvän antibioottisuojan määrää hammaslääkäri.

    Tavallisten paikkausten ja hammaskiven poiston yhteydessä reumalääkityksiä ei tarvitse tauottaa. Hammasleikkausten ja tulehtuneeseen hampaaseen kohdistuvien toimenpiteiden yhteydessä hammaslääkäri arvioi potilaan infektioriskin yksilöllisesti ja määrittelee sen mukaan mikrobilääkeprofylaksin ja reumalääkkeiden tauotuksen tarpeen.

    Avainsanat: antibiootti, reumalääkitys, metotreksaatti, biologinen lääke, hammaslääkäri

  • Antibioottikuuri reumalääkkeiden kanssa : Tarvitseeko reumalääkkeitä tauottaa, jos minulla on käytössä biologinen lääke ja sain antibioottikuurin lievään keuhkoputkentulehdukseen?

    Käytä antibioottikuuri ohjeen mukaan. Biologinen lääkitys tulee tauottaa kuumeisen tai sairaalahoitoa vaativien infektioiden ajaksi.

    Avainsanat: antibiootti, reumalääkitys, metotreksaatti, biologinen lääke, hammaslääkäri

  • Antibioottikuuri reumalääkkeiden kanssa : Tarvitseeko reumalääkkeitä tauottaa, jos minulla on käytössä metotreksaatti ja sain antibioottikuurin tulehdukseen?

    Käytä antibioottikuuri ohjeen mukaan. Metotreksaatti tulee tauottaa kuumeisen tai sairaalahoitoa vaativien infektioiden ajaksi.

    Avainsanat: antibiootti, reumalääkitys, metotreksaatti, biologinen lääke, hammaslääkäri

  • Biologiset lääkkeet reuman hoidossa: Jääkaapin ovi jäi auki / meni rikki, ja minulla oli siellä biologinen lääke. Mitä teen?

    Lue lääkkeesi tuoteselosteesta, miten Sinun tulee toimia.

    Avainsanat: Biologinen lääke, reumalääke, JAK, JAK-inhibiittorit

  • Biologiset lääkkeet reuman hoidossa : Minulla on biologinen lääke käytössä ja unohdin pistoksen, mitä teen?

    Lue lääkkeesi tuoteselosteesta, miten Sinun tulee toimia.

    Avainsanat: Biologinen lääke, reumalääke, JAK, JAK-inhibiittorit

  • Biologiset lääkkeet reuman hoidossa: Mitä ovat uudet reumalääkkeet (JAK-inhibiittorit)? Ovatko ne biologisia lääkkeitä?

    Biologisista lääkkeistä poiketen JAK-estäjät eli JAK-inhibiittorit ovat tablettimuotoisia reumalääkkeitä. Teholtaan ne ovat biologisten reumalääkkeiden veroisia. Ne eivät kuitenkaan ole biologisia lääkkeitä, mutta ne ovat hinnaltaan samaa luokkaa biologisten lääkkeiden kanssa.

    Avainsanat: Biologinen lääke, reumalääke, JAK, JAK-inhibiittorit

  • Biologiset lääkkeet reuman hoidossa : Unohdin biologiset lääkkeet huoneenlämpöön, mitä teen?

    Lue lääkkeesi tuoteselosteesta, miten Sinun tulee toimia.

    Avainsanat: Biologinen lääke, reumalääke, JAK, JAK-inhibiittorit

  • Erityistilanteet reumalääkkeiden kanssa : Minulla on reumalääke käytössä ja minulle on tullut uusi ihottuma? Mitä teen?

    Varaa aika omaan terveyskeskukseesi. Ammattilaisen on hyvä nähdä, millaista ihottumasi on.

    Jos reumalääkkeen aloituksesta on vähemmän kuin yksi kuukausi, suositellaan tauottamaan lääke ja olemaan yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai reumapoliklinikalle.

    Avainsanat: ihomuutos, reumalääke, reumalääkitys, kuume, kurkkukipu, leikkaus, metotreksaatti, tulehduskipulääke

  • Erityistilanteet reumalääkkeiden kanssa : Minulla on tulossa leikkaus – tuleeko reumalääkkeet tauottaa?

    Leikkaava kirurgi ohjeistaa mahdollisen lääkitystauon ja sen pituuden.

    Avainsanat: ihomuutos, reumalääke, reumalääkitys, kuume, kurkkukipu, leikkaus, metotreksaatti, tulehduskipulääke

  • Erityistilanteet reumalääkkeiden kanssa : Tarvitseeko reumalääkkeet tauottaa, kun minulle nousi kuume ja on kurkku kipeä?

    Reumalääkkeitä ei tarvitse tauottaa, jos sinulla on lievät flunssaoireet, kuten kurkkukipua ja nuhaa, tai lieväoireinen alempien virtsateiden tulehdus.

    Jos olet juuri sairastunut, etkä tiedä mihin suuntaan vointisi kehittyy, voit siirtää reumalääkkeiden ottoa, kunnes oireiden vaikeusaste on selvinnyt.

    Jos kuume nousee yli 38 asteen ja yleisvointisi on heikentynyt (tarvitset vuodelepoa) tai sinulla todetaan antibioottihoitoa vaativa bakteeri- tai virustulehdus, reumalääkitys kannattaa tauottaa. Vakavien eli sairaalahoitoa vaativien infektioiden yhteydessä biologiset lääkkeet, JAK-estäjät ja myös immunosuppressiiviset reumalääkkeet tulee tauottaa.

    Sen sijaan hydroksiklorokiinia ja sulfasalatsiinia voi yleensä jatkaa infektion aikana.

    Kuumeen pitkittyessä tai voinnin äkillisesti huonontuessa on syytä hakeutua päivystykseen

    Esimerkkejä reuman hoitoon käytettävistä lääkkeistä, jotka saattavat olla aiheellista tauottaa:

    • metotreksaatti (Trexan, Methotrexate, Ebetrex, Metoject)

    • atsatiopriini (Imurel)

    • mykofenolaatti (CellCept, Mycophenolate Mofetil, Myfenax)

    • leflunomidi (Arava, Leflunomide)

    • syklosporiini (Sandimmun neoral)

    • syklofosfamidi (Sendoxan)

      • adalimumabi (Amgevita, Humira, Hulio, Hukyndra, Hyrimoz, Idacio, Imraldi, Yufluma)

      • etanersepti (Benepali, Enbrel, Erelzi, Nepexto)

      • infliksimabi (Inflectra, Remicade, Remsima, Zessly)

      • rituksimabi (MabThera, Ritemvia, Rixathon, Ruxience, Truxima)

      • muu biologinen (Benlysta, Cimzia, Consntyx, Kevzara, Kineret, Orencia, RoActemra, Simponi, Stelara, Taltz, Tremfya, Skyrizi)

    • JAK-estäjä (Olumiant, Xeljanz, Rinvoq, Jyseleca)

    Avainsanat: ihomuutos, reumalääke, reumalääkitys, kuume, kurkkukipu, leikkaus, metotreksaatti, tulehduskipulääke

  • Erityistilanteet reumalääkkeiden kanssa : Tarvitseeko reumalääkkeitä tauottaa, kun iholla on ihorikko?

    Jos kyseessä on pinnallinen ihorikko eikä siihen ole ilmaantunut tulehduksen merkkejä, lääkitystä ei tarvitse tauottaa. Epäselvissä tapauksissa käy näyttämässä ihorikkoa omassa terveyskeskuksessasi.

    Avainsanat: ihomuutos, reumalääke, reumalääkitys, kuume, kurkkukipu, leikkaus, metotreksaatti, tulehduskipulääke

  • Erityistilanteet reumalääkkeiden kanssa : Voinko käyttää metotreksaattipäivänä tulehduskipulääkkeitä?

    Metotreksaattipäivänä saa ottaa tulehduskipulääkkeitä, mutta ne on hyvä annostella eri aikaan metotreksaatin kanssa.

    Avainsanat: ihomuutos, reumalääke, reumalääkitys, kuume, kurkkukipu, leikkaus, metotreksaatti, tulehduskipulääke

  • Reuma ja koronarokotus : Reumataudit ja koronan tehosterokotteet 2023

    THL-suosittelee syystalvella 2023 koronan tehosterokotuksia kaikille > 65-vuotiaille, 18- v täyttäneille vakavan koronataudin riskiryhmille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 v täyttäneille. Vakavan COVID19-taudin riskiryhmä on yhtenäistetty nyt influenssarokotusten riskiryhmien kanssa. Siihen kuuluvat mm kaikki solunsalpaajahoitoa (mukaan lukien metotreksaatti ja atsatiopriiini), biologista lääkehoitoa ja JAK-estäjälääkitystä saavat henkilöt sekä sellaiset autoimmuunisairautta sairastavat, joiden lääkityksessä on suun kautta otettava kortisonihoito (annos vähintään 20 mg/vrk yli 2 viikkoa). Voimakkaasti immuunipuutteisiksi lasketaan erityisesti rituksimabia sekä okrelitsumabia saavat henkilöt. Heille voidaan antaa myös muita tehosteannoksia hoitavan lääkärin arvion perusteella. Tehosteannosten kohdalla ei enää lasketa, montako tehosteannosta henkilö on saanut aiemmin. Rokotusten järjestämisvastuu on hyvinvointialueilla ja koronan tehosterokotukset pyritään antamaan loppusyksystä yhdessä influenssarokotusten kanssa. Tarkempia tietoja voi hakea oman hyvinvointialueen sivuilta.

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja koronarokotus : Reumataudit ja koronavirusrokotus

    Reumatauteja sairastavien koronarokotukset voidaan toteuttaa turvallisesti ilman muutoksia lääkehoitoon.

    Koronarokotteet eivät sisällä eläviä koronaviruksia ja ovat turvallisia riippumatta käytössä olevasta reumalääkityksestä.

    Yksittäisessä tutkimuksessa on havaittu, että koronarokotteen aikaansaama vasta-ainemuodostus oli voimakkaampaa, mikäli metotreksaatti pidettiin tauolla kahden viikon ajan rokotuksen jälkeen. Edellä mainitun löydöksen ja lääketaukojen merkitys käytännössä on vielä epäselvää, joten toistaiseksi tutkimustulos ei anna aihetta suosittaa lääketaukoja rokotusten yhteydessä

    Reumalääkitystä (mukaan lukien biologiset lääkkeet ja JAK-estäjät) ei tauoteta koronarokotuksen yhteydessä. Myöskään uuden reumalääkityksen aloitusta ei tule viivästyttää rokotusta ajatellen. Mikäli potilaalla on jo rokotusaika sovittuna, voi reumalääkäri harkita uuden immunosuppressiivisen reumalääkityksen aloituksen siirtämistä 1-2 viikon päähän rokotuksen annosta.

    Ainoana poikkeuksena yllä mainittuun on rituksimabi. Koronarokote pyritään antamaa aina ennen rituksimabi-infuusiota, koska tutkimusten mukaan rokotevaste on heikentynyt noin 6 kuukauden ajan rituksimabin annon jälkeen. Rituksimabi-infuusio voidaan antaa (2-)4 viikon kuluttua koronarokotuksen jälkeen. Seuraava koronarokote pyritään ajoittamaan annettavaksi aikaisintaan 6 kuukautta rituksimabi-infuusion jälkeen.

    Jos rokotus toteutuu biologisen lääkkeen tai metotreksaatin ottopäivänä, voi reumalääkkeen oton siirtää seuraavalle päivälle. Tarvittaessa sen voi ottaa myös samana päivänä.

    Koronarokotuksen lisäksi suositellaan reumatauteja sairastaville vuosittaista influenssarokotusta. Biologista lääkitystä tai JAK-estäjää käyttäville potilaille suositellaan myös pneumokokkirokotusta. Omakustanteista vyöruusurokotetta (Shingrixiä) suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille, joilla aloitetaan JAK-estäjä, muille harkinnan mukaan.

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja koronavirus : Kuuluuko reumapotilas koronavirusinfektion riskiryhmään?

    Reumapotilaan infektioriskiä voi lisätä käytössä oleva reumalääkitys. Infektioriskiä voivat lisätä vastustuskykyä heikentävät hoidot (kuten solunsalpaajalääke, biologinen lääke, JAK-estäjät, isoannoksinen prednisoloni yli 10-15 milligrammaa yli 2 viikkoa). Metotreksaatti on yleisin reumasairauksissa käytettävä solunsalpaaja. Todennäköisesti pieniannoksinen metotreksaatti alle 15 milligrammaa/viikko ei lisää merkitsevästi infektioriskiä.

    Toistaiseksi kertyneen tiedon nojalla näyttää siltä, että reumapotilaat eivät sairautensa tai vastustuskykyä heikentävän lääkityksensä pohjalta ole lisääntyneessä riskissä sairastua vakavaan COVID-19 infektioon lukuun ottamatta rituksimabi-lääkitystä saaneita potilaita.

    Reumapotilaat, joilla on käytössä vastustuskykyä alentava lääkitys, eivät ole sairautensa perusteella vapautettuja normaaleista työtehtävistään. Reumapotilaiden lapset voivat yleensä osallistua normaalisti koulunkäyntiin.

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, Otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja koronavirus : Milloin reumalääkitys kuuluu tauottaa koronavirusepidemian aikana?

    Tämänhetkisen tiedon mukaan oireettomien henkilöiden ei ole syytä tauottaa lääkityksiä varmuuden vuoksi. Vastustuskykyä alentavat lääkitykset tauotetaan, jos infektio-oireita ilmenee (kuume, vaikeat tai pitkittyneet hengitystieinfektion oireet, sairaalahoitoa vaativa infektio) tai todetaan varmistettu koronavirusinfektio.

    Reumalääkkeistä hydroksiklorokiini (Oxiklorin), sulfasalatsiini (Salazopyrin) ja apremilasti (Otezla) eivät heikennä vastustuskykyä ja näitä ei tarvitse tauottaa infektion aikana. Muut reumalääkkeet (kuten muun muassa biologiset lääkkeet, JAK-estäjät, atsatiopriini, leflunomidi, metotreksaatti, mykofenolaatti, siklosporiini, syklofosfamidi, takrolimuusi) tauotetaan kuten muissakin infektioissa. Potilas jättää itse lääkkeen tauolle ja aloittaa uudelleen, kun infektio on parantunut tai selkeästi laantumassa. Pitkäaikaista glukokortikoidihoitoa (eli ”kortisonihoito”) ei saa tauottaa äkillisesti.

    Pitkiin lääketaukoihin voi liittyä reumataudin aktivoitumista, joka itsessään lisää infektioalttiutta.

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, Otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja koronavirus : Miten toimin, jos reumapotilaana epäilen itselläni koronavirusinfektiota?

    Reumasairauksia sairastavia ohjataan noudattamaan yleisesti annettuja ohjeita koronavirukseen liittyen. Lääkkeiden tauotuksesta, katso myös ylempi kysymys "Milloin reumalääkitys kuuluu tauottaa koronavirusepidemian aikana?".

    Jos sinulla on mikä tahansa hengitystieinfektion oire, kuten yskä, nuha, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, haju- tai makuaistin muutos tai ripuli tai vatsakipu, jolle ei ole muuta ilmeistä syytä, tee korona kotitesti. Jos testituloksesi on positiivinen, vältä kontakteja ja sairasta kotona. Ole samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä yhteydessä työterveyshuoltoon lisäohjeiden saamiseksi (pitkäaikaissairauksien vuoksi tukosriskissä oleville aloitetaan tukoksia ehkäisevä hoito). Jos yleisvointisi on huonontunut, ole yhteydessä kotipaikkakuntasi päivystykseen. Terveydenhuollon henkilö arvioi koronavirusnäytteenoton ja mahdollisen hoitoonohjauksen tarpeen. Noudata terveydenhuollon puhelimessa antamia ohjeistuksia. Yleisohjeena on kuitenkin hyvä muistaa

    • levätä

    • juoda riittävästi nesteitä

    • liikutella jalkoja ja pumpata nilkkoja verenkierron tehostamiseksi

    • välttää lähikontakteja muihin ihmisiin, ettet tartuta muita

    Jos sairastut vakaviin hengitystieinfektion oireisiin niin, että tarvitset pikaista lääkärin arviota (kuten hengenahdistus, pitkittynyt kuume, erittäin sairas olo, kova kurkkukipu), soita arkisin terveysasemallesi tai iltaisin ja viikonloppuisin terveydenhuollon päivystykseen.

    Soita hätänumeroon 112, jos tarvitset kiireellistä hoitoa. Hätänumero on vain kiireellisiä hätätilanteita varten. Epäily koronavirustartunnasta ei ole syy soittaa hätänumeroon.

    Jos et ole saanut yhtään tai vain yhden koronarokotuksen ja käytät immunosuppressiivista lääkitystä tai olet saanut rituksimabia vuoden sisällä (rokotemäärästä riippumatta), sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon tehtyäsi positiivisen koronatestituloksen Paxlovid-viruslääkkeen harkintaa varten (lue Paxlovid-koronaviruslääke reumapotilailla).

    Lähteet:

    • Tämä vastaus pohjautuu HUS Infektiosairauksien yksikön asiantuntijoiden laatimaan ohjeistukseen.

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, Otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja koronavirus : Paxlovid-koronaviruslääke reumapotilailla

    Paxlovid on avohoidossa käytettävä suun kautta otettava koronaviruslääke 18 vuotta täyttäneille, joilla on riski saada vakava koronavirustauti sairauden, puolustuskykyä heikentävän lääkehoidon tai iän vuoksi. Paxlovid estää koronaviruksen lisääntymistä tartunnan saaneen elimistössä. Paxlovidin vaikuttavat aineet ovat nirmatrelviiri ja ritonaviiri.

    Lääkitys tulee aloittaa mahdollisimman pian oireiden alettua, viimeistään 5 vuorokauden kuluessa. Koronavirustartunta varmistetaan laboratorionäytteellä. Paxlovidilla on yhteisvaikutuksia (interaktioita) eri lääkeaineiden kanssa. Ennen hoidon aloitusta potilaan muu lääkitys on tarkistettava yhteisvaikutuksen poissulkemiseksi. Hoidon kesto on 5 vuorokautta. Paxlovid on potilaalle maksuton. Lääkitys annetaan oman paikkakunnan terveydenhuollosta tai erikoissairaanhoidosta sovitun käytännön mukaan. Reumasairauksissa seuraaville potilaille suositellaan lääkitystä:

    • Rituksimabia saavat potilaat, rokotustaustasta riippumatta (jos viimeisestä lääkeinfuusiosta on kulunut enintään 1 vuosi).

    • Yli 40-vuotiaille rokottamattomille tai korkeintaan 1 rokotuksen saaneille reumapotilaille, jotka saavat immunosuppressiivista reumalääkitystä (biologiset lääkkeet, JAK-estäjät, solunsalpaajat, kortisoni).

    Avainsanat: reuma, reumasairaus, reumapotilas, reumasairauksiin, reumalääke, reumalääkkeissä, lääkkeet, lääkitys, lääke, riski, riskiryhmä, vastustuskyky, muuttaa, muutos, annos, annostus, tauottaa, lopettaa, lopettaa lääkitys, EULAR, solunsalpaaja, biologinen lääke, biologiset lääkkeet, biologinen lääkitys, JAK-estäjä, prednisoloni, metotreksaatti, hydroksiklorokiini, oxiklorin, sulfasalatsiini, Salazopyrin, apremilasti, Otezla, glukokortikoidihoito, kortisonihoito, kortisoni, rokote, koronarokote, kolmas rokoteannos

  • Reuma ja lastenhankinta : Mitä teen, kun haluan tulla raskaaksi ja minulla on lääkityksenäni Trexan, Salazopyrin ja Oxiklorin. Voinko lopettaa lääkityksen itsenäisesti?

    Trexan (metotreksaatti) tauotetaan 3 kuukautta ennen suunniteltua raskautta. Trexania ei voi käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Salazopyriniä ja Oxiklorinia voidaan käyttää turvallisesti raskauden ja imetyksen aikana. Perheenlisäyssuunnitelmista on hyvä keskustella reumalääkärin kanssa hyvissä ajoin ennen suunniteltua raskautta.

    Avainsanat: raskaus, perheenlisäys, reumalääkitys

  • Reuma ja lastenhankinta : Periytyykö nivelreuma lapsilleni?

    Nivelreuma ei ole periytyvä sairaus. Alttius sairauteen saattaa kuitenkin periytyä.

    Avainsanat: raskaus, perheenlisäys, reumalääkitys

  • Reuma ja lastenhankinta : Sain reumadiagnoosin, joten voinko koskaan ajatella perheenlisäystä?

    Reumadiagnoosi ei ole este raskaudelle. Perheenlisäyssuunnitelmista kannattaa keskustella ajoissa reumalääkärin kanssa. Osa reumalääkkeistä tulee tauottaa raskauden ajaksi. Ehkäisystä tulee huolehtia lääkehoidon aikana. Raskauteen ja imetykseen liittyviin lääkityskysymyksiin vastaa Teratologinen tietopalvelu.

    Avainsanat: raskaus, perheenlisäys, reumalääkitys

  • Reuma ja lastenhankinta : Suunnittelemme puolison kanssa perheenlisäystä. Tarvitseeko minun miehenä tauottaa reumalääkkeitä?

    Miesten ei yleensä tarvitse tauottaa reumalääkkeitä. Myös metotreksaatti voi jatkua kaikissa muodoissaan.

    Avainsanat: raskaus, perheenlisäys, reumalääkitys

  • Reuma ja tupakointi : Hyödynkö tupakoinnin lopettamisesta?

    Tupakointi lisää merkittävästi riskiä sairastua nivelreumaan. Tupakoivien nivelreumaa sairastavien tauti voi olla vaikeammin hoidettavissa, sillä reumalääkkeiden teho on tupakoivilla huonompi. Tupakoinnin lopettaminen voi helpottaa joihinkin reumasairauksiin liittyvää valkosormisuusoireyhtymää. Kun lopetat tupakoinnin, saatat huomata maku- ja hajuaistisi tarkentuneen ja unen laatusi parantuneen.

    Avainsanat: reuma, tupakointi

  • Reuma ja tupakointi : Miten tupakointi voi vaikuttaa lääkitykseen?

    Tupakointi voi lisätä reumalääkkeiden tarvetta, sillä se esimerkiksi lisää lääkkeiden poistumista elimistöstä ja heikentää siten niiden vaikutusta. Lisäksi tupakan ainesosat lisäävät tulehdustilaa.

    Avainsanat: reuma, tupakointi

  • Reuma ja tupakointi : Vaikuttaako tupakointi reumaa sairaustavan sydän- ja verisuonitautien riskiin?

    Sekä reumasairaus että tupakointi ovat itsenäisiä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Lopettamalla tupakoinnin voit vähentää riskiäsi sairastua sepelvaltimotautiin, aivoinfarkteihin ja tukkeuttavaan valtimosairauteen (ASO-tauti).

    Avainsanat: reuma, tupakointi

  • Reumalääkkeiden seurantakokeet : Lääkehoidon seurantakokeita ei ollut syötettynä koneelle, kun kävin laboratoriossa. Minulla meni turhaan aikaa tähän asiaan. Mitä teen nyt?

    Reumalääkitykseen liittyvät seurantakokeet otetaan terveyskeskuksen ohjelmoimalla lähetteellä potilaan valitsemassa näytteenottopaikassa. Potilaan tulee itse informoida terveyskeskustaan lääkehoidon seurantakokeista, jolloin terveyskeskuksen hoitaja tallentaa lähetteet tietokoneelle. Samalla on hyvä sopia terveyskeskuksen kanssa, miten tuloksista ilmoitetaan. Seurantakokeiden tulokset tulkitaan ensisijaisesti omassa terveyskeskuksessasi. Potilaan tulee ilmoittaa muutoksista lääkehoidossa ja seurantakokeissa terveyskeskukseensa. Selvästi poikkeavista verikoetuloksista puolestaan tulee ilmoittaa terveyskeskukseen, mikäli ne edellyttävät lääkitykseen tehtäviä muutoksia. Tällaisia verikoetuloksia ovat tyypillisesti leukosyytit alle 3, naisilla ALAT-arvo yli 70, miehillä ALAT-arvo yli 100 tai munuaisnopeuden lasku eli GFR alle 60. Lääkehoidon seurantakokeiden ohjeet löytyvät Reumatalosta.

  • Reumalääkkeiden seurantakokeet : Miksi minun pitää käydä lääkehoidon seurantakokeissa (aiemmin: turvakokeet), kun ei niissä ole koskaan ollut mitään ihmeellistä?

    Säännölliset lääkehoidon seurantakokeet ovat tarpeellisia reumalääkitystä käytettäessä. Vaikka lääkehoidon seurantakokeet olisivatkin pitkään olleet kunnossa, jokin lisätekijä saattaa johtaa veriarvojen muutokseen.

    Avainsanat: seurantakokeet, laboratoriokokeet, metotreksaatti

  • Reumalääkkeiden seurantakokeet : Miten seurantaverikokeet kannattaa ajoittaa metotreksaatin ottoon nähden?

    Seurantaverikokeissa kannattaa käydä 1-2 päivää ennen seuraavaa metotreksaatin ottopäivää, jos mahdollista. Jos seurantaverikoe otetaan 1-2 päivää metotreksaatin oton jälkeen, saattaa maksa-arvo (ALAT) nousta ohimenevästi. Se saattaa johtaa turhaan lääkehoidon tauotukseen.

    Avainsanat: seurantakokeet, laboratoriokokeet, metotreksaatti

  • Reumalääkkeiden seurantakokeet : Pitääkö minun käydä laboratoriokokeissa ennen vastaanottoa, kun olen kuukausi sitten käynyt lääkehoidon seurantakokeissa? Eivätkö seurantakokeet riittäisi?

    Ennen reumapoliklinikan lääkärinvastaanottoa otetaan laboratoriokokeita, jotka yleensä ovat laajempia kuin lääkehoidon seurantakokeet. Mikäli 1 kuukauden sisällä ennen vastaanottoa on otettu kaikki lääkärin vastaanottoa varten suunnitellut kokeet, ei uusia kokeita tarvitse ottaa. Lääkehoidon seurantakokeita otetaan yleensä 2-3 viikon, 6 viikon ja 12 viikon kuluttua lääkityksen aloituksesta ja jatkossa 3-6 kuukauden välein. Biologisten reumalääkkeiden seurantakokeet otetaan 1 kuukauden kuluttua lääkkeen aloituksesta ja jatkossa tarvittaessa reumalääkärin arvion mukaisesti. Tuloksia seurataan omassa terveyskeskuksessasi. Oman terveyskeskuksesi ammattilainen konsultoi tarvittaessa reumapoliklinikkaa.

    Avainsanat: seurantakokeet, laboratoriokokeet, metotreksaatti

  • Reuman glukokortikoidihoito ("kortisonihoito") : Minulle määrättiin kortisonia – kauanko kortisonia tulee käyttää?

    Käytä kortisonia aina lääkärin ohjeen mukaan. Älä muuta annosta itsenäisesti.

  • Reuman glukokortikoidihoito ("kortisonihoito") : Mitkä ovat kortisonin käytön riskit?

    Glukokortikoidihoito eli "kortisonihoito" toteutetaan eri reumasairauksissa eri annoksella ja sen vuoksi kannattaa noudattaa lääkärin ohjeita. Jos sinulle on määrätty kortisonia reumasairautesi hoitoon, on lääkäri arvioinut kortisonihoidon hyödyn isommaksi kuin sen mahdolliset haittavaikutukset.

    Kortisonivalmisteiden lyhytaikainen käyttö aiheuttaa harvoin pysyviä haittavaikutuksia. Kortisonihoidon käytölle on harvoin merkittäviä esteitä, mutta annoksesta riippuen diabetes, ylipaino, vaikeat krooniset infektiot, silmänpainetauti, osteoporoosi ja psyykkiset sairaudet ovat tiloja, joiden yhteydessä kortisonin käyttö voi osoittautua hankalaksi.

    Yleisimpiä pitkäaikaisen kortisonihoidon sivuvaikutuksia ovat painonnousu, diabeteksen puhkeaminen, luuston heikkeneminen (osteoporoosi), suolistoverenvuodot etenkin samanaikaisen kipulääkityksen yhteydessä, kaihi, ihon oheneminen, aknen lisääntyminen ja erilaisten infektioiden lisääntyminen. Nykyisin pyritäänkin välttämään pitkäaikaista kortisonilääkitystä.

  • Reuman lääkehoito : Kuinka monta kertaa paikallishoitoja voi antaa samaan niveleen?

    Samaan niveleen voidaan antaa paikallishoito korkeintaan kuukauden välein. Yhden vuoden aikana voidaan samaa niveltä paikallishoitaa korkeintaan 4 kertaa.

    Avainsanat: reuma, reumalääkitys, yhteisvaikutus, kesto, paikallishoito, alkoholi, pistäminen

  • Reuman lääkehoito : Kuinka pitkään reumalääkkeitä pitää käyttää?

    Reumalääkkeitä käytetään yleensä vuosia. Niiden tarkoitus on hillitä reumatulehdusta ja pitää reuman oireita kurissa. Sen vuoksi reumalääkitystä kannattaa jatkaa, vaikka oireita ei enää olisikaan. Pitkään jatkuneen oireettomuuden jälkeen lääkitystä voidaan keventää ja joskus lääkityksen lopettaminen kokonaankin on mahdollista. Keskustele aina lääkitysmuutoksista Sinua hoitavan lääkärin kanssa.

    Avainsanat: reuma, reumalääkitys, yhteisvaikutus, kesto, paikallishoito, alkoholi, pistäminen

  • Reuman lääkehoito : Mikä on riittävä puhtaus pistoslääkkeitä käytettäessä?

    Ennen pistosta kädet pestään ja kuivataan hyvin. Pistosvälineet pidetään puhtaina, eikä neulaan kosketa käsin. Pistos annetaan vain terveen ihon läpi. Pistoskohdan puhdistaminen desinfektioaineella ei nykytiedon mukaan ole välttämätöntä.

    Avainsanat: reuma, reumalääkitys, yhteisvaikutus, kesto, paikallishoito, alkoholi, pistäminen

  • Reuman lääkehoito : Saanko käyttää alkoholia reumalääkkeiden kanssa? Viikonloppuisin otan kaksi mietoa alkoholijuomaa saunan yhteydessä ja pari lasia viiniä ruuan kanssa. Onko alkoholin käyttöni liiallista?

    Alkoholin sieto on hyvin yksilöllistä, mutta käyttö on hyvä pitää maltillisena. Reumalääkkeiden käytön yhteydessä seurataan maksa-arvoja säännöllisesti. Mikäli maksa-arvosi nousevat, kannattaa alkoholi jättää kokonaan pois ja katsoa, normaalistuvatko maksa-arvot ilman alkoholia.

    Avainsanat: reuma, reumalääkitys, yhteisvaikutus, kesto, paikallishoito, alkoholi, pistäminen

  • Reuman lääkehoito : Vaikuttaako reumalääkitykseni muihin käytössäni oleviin lääkityksiin?

    Reumataudin hoidoksi annettu kortisonilääkitys (tabletit tai pistokset) voi nostaa verensokeriarvoa ja verenpainetta. Lääkkeiden yhteensopivuus on hyvä tarkistaa lääkärikäyntien yhteydessä ja aina, kun aloitetaan uusi lääkitys. Erityisesti siklosporiinilla on paljon yhteisvaikutuksia, jotka tulee tarkistaa uusia lääkkeita aloitettaessa.

    Avainsanat: reuma, reumalääkitys, yhteisvaikutus, kesto, paikallishoito, alkoholi, pistäminen

  • Reumapotilaan sosiaalipalvelut : Minulla ei ole rahaa ostaa reumalääkkeitä, mitä teen?

    Ota yhteys sosiaalityöntekijään, hän voi neuvoa.

    Avainsanat: sosiaalityöntekijä, paikkakunta, asuinpaikka, työ, työelämä

  • Reumapotilaan sosiaalipalvelut : Minulla todettiin reuma, voinko enää tehdä töitä?

    Reumasairaus ei ole yleensä este työnteolle. Keskustele hoitavan lääkärin tai työterveyslääkärin kanssa. Tarvittaessa voit olla yhteydessä reumaan perehtyneeseen kuntoutusohjaajaan tai sosiaalityöntekijään.

    Avainsanat: sosiaalityöntekijä, paikkakunta, asuinpaikka, työ, työelämä

  • Reumapotilaan sosiaalipalvelut : Mitä teen, kun asuinpaikkani muuttuu?

    Jos sairaanhoitopiirisi muuttuu asuinpaikkakuntaa vaihtaessa, ota yhteys hoitavaan reumayksikköösi, josta tehdään siirtolähete uuteen reumayksikköön. Lisätietoa hoitopaikan valinnasta.

    Avainsanat: sosiaalityöntekijä, paikkakunta, asuinpaikka, työ, työelämä

  • Reumasairauden eteneminen : Miksi sairaus etenee, vaikka tulehdusarvot ovat normaalit? Entä jos kipua on aina vaan, vaikka tulehdusarvot eivät ole koholla?

    Tauti voi olla aktiivinen, vaikka tulehdusarvot ovatkin matalalla. Pienten nivelten tulehdukset eivät välttämättä nosta tulehdusarvoja. Myös kipua voi olla, vaikka tulehdusarvot ovat matalalla. Kipu voi johtua myös muista syistä, esimerkiksi nivelrikosta.

  • Reumasairauden eteneminen : Mikä on reumatautini ennuste?

    Lääkehoidon ja muun oheishoidon toteutuessa oikea-aikaisesti ennuste on nykyisin pääsääntöisesti hyvä. Riittävän tehokkaalla lääkehoidolla pystytään estämään nivelvaurioiden kehittyminen.

  • Reumasairauksiin käytettävät biologiset lääkkeet : Miten kuljetan jääkaapissa säilytettävät lääkkeet matkustaessani?

    Kaikki lääkkeet kannattaa kuljettaa käsimatkatavaroissa. Biologiset reumalääkkeet tulee kuljettaa kylmälaukussa ja säilyttää jääkaapissa myös matkustellessa. Kylmälaukkuun kylmäpatruunoiden väliin pakattuna biologinen reumalääke säilyy hyvin esimerkiksi kaukolennon tai pitkänkin automatkan ajan. Matkaa suunniteltaessa tulee ajoissa keskustella hoitavan yksikön kanssa lääkehoidosta ja tarvittavista rokotteista. Lisäohjeita voit kysyä esimerkiksi apteekista ja lentoyhtiöstä.

    Avainsanat: biologinen lääke, biosimilaari, ravitsemus, ruoka-aine, kuljetus, matkustaminen

  • Reumasairauksiin käytettävät biologiset lääkkeet : Mitä ovat biologiset lääkkeet?

    Biologiset lääkkeet ovat lääkevalmisteita, jotka tuotetaan elävissä soluissa. Ne ovat rakenteeltaan proteiineja eli valkuaisaineita. Biologiset reumalääkkeet sammuttavat tehokkaasti elimistön tulehdusta eli inflammaatiota. Useimpien biologisten lääkkeiden vaikutus perustuu tulehdusta lisäävien yhdisteiden (sytokiinien) määrän vähentämiseen elimistössä tai niiden toiminnan estoon. Biologiset lääkkeet annostellaan joko itsepistettävänä lääkkeenä ihon alle tai suonensisäisenä infuusiona sairaalassa.

    Avainsanat: biologinen lääke, biosimilaari, ravitsemus, ruoka-aine, kuljetus, matkustaminen

  • Reumasairauksiin käytettävät biologiset lääkkeet : Onko biosimilaarit yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin alkuperäiset biologiset valmisteet?

    Biosimilaari on biologinen lääke, joka on kehitetty samankaltaiseksi ja vertailukelpoiseksi alkuperäislääkkeen kanssa. Biosimilaarilääke sisältää samaa vaikuttavaa ainetta kuin alkuperäislääke, mutta sen eri versiota. Biosimilaari on yhtä tehokas, turvallinen ja laadukas kuin alkuperäislääke.

    Avainsanat: biologinen lääke, biosimilaari, ravitsemus, ruoka-aine, kuljetus, matkustaminen

  • Reumasairauksiin käytettävät biologiset lääkkeet : Onko joitain ruoka-aineita, joita tulee välttää biologisten lääkkeiden käyttöaikana?

    Tarkkaa tutkittua tietoa ruokarajoituksista ei ole. Harvinaisissa yksittäistapauksissa on todettu listeriainfektiota mikäli on käytetty tyhjiöpakattuja graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita tai pastöroimattomia maitotuotteita.

    Avainsanat: biologinen lääke, biosimilaari, ravitsemus, ruoka-aine, kuljetus, matkustaminen

  • Reumatautia sairastavan ravitsemus ja liikunta : Tarvitsenko D-vitamiinia ja kalsiumia tabletteina?

    D-vitamiinin tarve on aikuisella keskimäärin 10 µg päivässä. Tämä voidaan saada monipuolisesta ravinnosta. D-vitamiinin tarve voi tulehduksellisissa tiloissa lisääntyä, jolloin riittävän D-vitamiinin saannin varmistamiseksi suositellaan käyttämään D-vitamiinilisää 20 µg päivässä. Myös yli 75-vuotiaille, lapsille ja nuorille sekä raskaana oleville suositellaan D-vitaminilisän käyttöä. Tarvittaessa optimaalinen annos voidaan varmistaa mittaamalla veren 25-D3 taso (tavoite 80-100 nmol/l).

    Elimistön kalsiumin tarve on 1 grammaa vuorokaudessa. Riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi ruokavalioon suositellaan päivittäin 5-6 desilitraa nestemäisiä maitotuotteita sekä 2-3 viipaletta juustoa. Jos kalsiumin saanti ruokavaliosta jää niukaksi, täytyy puuttuva osa korvata kalkkitableteilla (500-1000 milligrammaa päivässä). Jos maitotuotteita ei ole ruokavaliossa lainkaan, kalsiumlisää käytetään 500 mg kaksi kertaa päivässä kalsiumtarpeen tyydyttämiseksi.

    Avainsanat: reuma, ravitsemus, liikunta

  • Reumatautia sairastavan ravitsemus ja liikunta : Uskallanko liikkua, kun minulla on reuma?

    Aktiivinen liikkuminen on tärkeä osa reumasairauksien itsehoitoa. Liikunnalla voidaan ennaltaehkäistä nivelten jäykistymistä ja ylläpitää niiden toimintakykyä ja liikkuvuutta. Liikunnassa suositellaan huomioimaan reumasairauden tulehduksen vaihe: tulehdusvaiheessa kannattaa keskittyä nivelten liikkuvuuden ylläpitoon. Tällöin esimerkiksi vesiliikunta ja pyöräily ovat hyviä lajeja. Vähempioireisessa vaiheessa lisätään liikunnan kuormittavuutta ja liikutaan monipuolisemmin. On tärkeä lisätä liikunnan kuormittavuutta vähitellen, omia rajojaan seuraten. Lisätietoa saat liikunnan Käypä hoito-suosituksesta ja Reumaliiton sivuilta.

    Avainsanat: reuma, ravitsemus, liikunta

  • Reumatautia sairastavan ravitsemus ja liikunta : Voinko hoitaa reumasairauttani ruokavaliolla?

    Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa reuman itsehoitoa lääkärin määräämän lääkityksen rinnalla. Olennaista on ruokavalion kokonaisuus, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä reuman kannalta. Tutkimuksissa on havaittu, että niin kutsuttu Välimeren ruokavalio voi lievittää nivelreumaa sairastavien kipuja jonkin verran. Lisäksi moniin reumasairauksiin voi liittyä kohonnut sydän- ja verisuonitautien riski. Tämän vuoksi tulee suosia pehmeitä rasvoja.

    Avainsanat: reuma, ravitsemus, liikunta

  • Reumatautia sairastavan ravitsemus ja liikunta : Voinko käyttää luontaistuotteita?

    Keskustele oman lääkärisi tai hoitajasi kanssa varmistaaksesi, mitä tuotteita voit turvallisesti käyttää oman lääkityksesi kanssa. Lähtökohtaisesti vitamiineja ja kivennäisaineita voi käyttää, mutta rohdosvalmisteilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia reumalääkityksen kanssa.

    Avainsanat: reuma, ravitsemus, liikunta

  • Reumatautia sairastavan ravitsemus ja liikunta : Voinko käyttää turvallisesti Omega-3-kapseleita?

    Omega-3-kapseleita voi käyttää turvallisesti. Kalaöljyvalmisteet voivat vaikuttaa veren hyytymiseen, joten niiden käytöstä kannattaa ilmoittaa hoitavalle lääkärille. Tämä tieto on tärkeä erityisesti leikkauksia suunniteltaessa.

    Avainsanat: reuma, ravitsemus, liikunta

  • Rokotteet, reumasairaudet ja -lääkitys : Mitä rokotuksia voin ottaa, kun minulla on käytössä biologinen reumalääkitys, JAK-estäjä reumalääkitys tai perinteinen reumalääkitys?

    Rokotteita, jotka eivät sisällä eläviä bakteereita tai viruksia, saa jokainen reumatauteja sairastava ottaa käytössä olevasta reumalääkityksestä riippumatta. Näitä rokotteita ovat muun muassa kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote (dT), influenssa-, korona-, pneumokokki-, meningokokki-, Haemophilus influenzae (Hib)- sekä A- ja B-hepatiittirokotteet, inaktivoitu (pistettävä) poliorokote, vesikauhurokote, inaktivoitu (pistettävä) lavantautirokote, puutiaisaivotulehdusrokote, japaninaivotulehdusrokote, HPV-rokote (papilloomavirusrokote), ja uudempi vyöruusurokote. Mikäli kyseessä on niin sanottu elävä rokote ja käytössä on biologinen reumalääke, JAK-estäjä reumalääke, solunsalpaajalääke tai korkea annos kortisonivalmistetta (yli 10 milligrammaa vuorokaudessa), ota yhteyttä reumapoliklinikalle tarkempaa ohjeistusta varten. Eläviä rokotteita ovat muun muassa tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti- eli MPR-rokote, vesirokkorokote, vanhempi vyöruusurokote, keltakuumerokote, suun kautta otettavat poliorokote ja lavantautirokote, BCG-rokote (tuberkuloosirokote), influenssarokote (nenäsumute).

    Avainsanat: rokotus, reumalääkitys

  • Rokotteet, reumasairaudet ja -lääkitys : Voinko ottaa influenssa- tai pneumokokkirokotteen, vaikka minulla on reumalääkitys tai biologinen lääkitys reumaan?

    Influenssarokotus kannattaa ottaa. Reumatauteja sairastavat kuuluvat influenssan riskiryhmään ja heille suositellaan vuosittaista influenssarokotusta. Perinteistä, biologista tai JAK-estäjä -reumalääkitystä ei tarvitse tauottaa influenssarokotuksen yhteydessä.

    Pneumokokkirokotteen voi myös ottaa lääkityksen aikana. Rokote on omakustanteinen.

    Avainsanat: rokotus, reumalääkitys

  • Rokotteet, reumasairaudet ja -lääkitys : Voinko ottaa punkkirokotteen?

    Puutiaisaivotulehdusrokote eli niin kutsuttu punkkirokote ei sisällä elävää virusta, ja sen voi tarvittaessa ottaa.

    Avainsanat: rokotus, reumalääkitys

  • Terveydenhuollon palvelut reumapotilaalle : Miksi en pääse reumapoliklinikan lääkärin vastaanotolle, kun minulla on flunssa?

    Flunssan hoito kuuluu terveyskeskuksen vastuulle. Ethän tule reumapoliklinikan vastaanotolle sairaana, ettet tartuta muita. Monen reumapotilaan vastustuskyky voi olla alentunut, joten he saattavat saada tartunnan helpommin.

  • Terveydenhuollon palvelut reumapotilaalle : Miksi joudun terveyskeskukseen seurantoihin? Miksi en saa käydä reumapoliklinikalla, kun reumasairauteni on oireeton?

    Terveyskeskuksen seurantaan siirretään ne potilaat, joiden sairaus on saatu lääkkeillä hyvään tasapainoon. Erikoissairaanhoitoon keskitetään reumasairauksien vaativampi hoito. Jos sairaus myöhemmin aktivoituu tai jos ilmaantuu muita reumasairauteen liittyviä ongelmia, terveyskeskuksen lääkäri voi tehdä lähetteen takaisin reumapoliklinikalle.

  • Terveydenhuollon palvelut reumapotilaalle : Minulla on nivel turvonnut ja kipeä, mistä saan paikallishoidon?

    Varaa aika nivelpistokselle oman hoitopaikkasi antamien ohjeiden mukaan. Pistosta kannattaa kysyä myös omasta terveyskeskuksesta.

  • Terveydenhuollon palvelut reumapotilaalle : Mistä saan matkaa varten englanninkielisen todistuksen lääkkeistäni? Tarvitsenko sellaista?

    Englanninkielisen todistuksen lääkkeiden kuljettamista varten saa pyydettäessä reumapoliklinikalta. Ota matkalle mukaan myös voimassa olevat reseptisi. Näin voit tarvittaessa todistaa tullissa, että Sinulla on oikeus kuljettaa henkilökohtaisia lääkkeitä mukanasi. Reseptiksi käy lääkärin tulostama potilasohje tai englanninkielinen yhteenvetotuloste resepteistä. Vahvoista kipulääkkeistä on tullia varten hyvä olla mukana mahdollisimman hyvä dokumentaatio.

  • Terveydenhuollon palvelut reumapotilaalle : Miten pääsen ravitsemusterapeutille?

    Hoitavan yksikön lääkäri tai terveyskeskuksen oma lääkäri voi tarvittaessa tehdä lähetteen ravitsemusterapeutille.