Reumakivun itsehoito

Kivun itsehoito perustuu elämänhallinnan taitoihin, joiden toteuttamista voidaan tukea kipulääkityksellä.

Numeroita sisältävä asteikko kivun arvioimiseksi läpinäkyvällä osoittimella, jonka kohdalla on teksti: Kivun numeroarvo on 1.8Kasvojen avulla tunnetiloja kuvaava kipuasteikko, jossa läpinäkyvä osoitin on lievästi hymyilevien kasvojen kohdalla

Kipu ja särky ovat kokonaisvaltaisia kokemuksia, ja ne vaikuttavat lukuisiin toimintoihimme. Aivojen kipujärjestelmät säätelevät myös mielialaa, unta, vireystilaa ja ajattelua. Toisaalta näihin toimintoihin vaikuttamalla voidaan vähentää ja hallita kipua. Juuri tähän perustuvat kivun itsehoitokeinot: positiivinen elämänasenne ja stressin välttäminen, riittävä uni ja lepo, säännöllinen liikunta ja kunnon kohottaminen sekä negatiivisten ajatusten ja tapojen tietoinen muuttaminen. Nämä itsehoitokeinot yhdessä terveellisten elintapojen kuten tupakoimattomuuden, painonhallinnan ja terveellisen ruokavalion kanssa ovat onnistuneen kivunhoidon perusta kaikissa kiputyypeissä. Lääkehoidon tehtävä on tukea kivun itsehoitokeinoja mutta yksinään lääkehoitojen teho jää kroonistuneessa kivussa usein vaatimattomaksi.

Kivun arviointi

Omaa kipua voi arvioida VAS kipujanalla, jossa arvo 0 tarkoittaa, että kipua ei ole lainkaan, ja arvo 10 tarkoittaa suurinta mahdollista kipua. Hoidon perustan muodostaa yksilöllinen ja riittävä reumalääkitys. Perusterveydenhuolto vastaa yleensä reumapotilaan reseptien uusimisesta sekä reumaa sairastavan muiden sairauksien hoitamisesta.

Kivun hoito tulehduskipulääkkeillä

Nivel- ja lihaskipuja yritetään lievittää useimmiten oireenmukaisesti tulehduskipulääkkeillä (esimerkiksi ibuprofeiini, naprokseeni, meloksikaami, diklofenaakki, ketoprofeeni, etorikoksibi). Kiputilanteen rauhoittuessa säännöllinen käyttö voidaan lopettaa ja käyttää niitä vain tarvittaessa. Selkärankareuma-tyyppisissä sairauksissa tulehduskipulääkkeillä on mahdollisesti myös hoitavaa ja luutumista estävää vaikutusta.

Kaikille tulehduskipulääke tablettina ei sovi, joskus tulehduskipulääkegeeli paikallisesti voi olla vaihtoehto. Parasetamoli ei kuulu tulehduskipulääkkeisiin. Se on kipulääkkeenä melko heikkotehoinen, mutta sen etuina ovat vähäisempi mahaärsytys, verenvuotoriski sekä munuaishaitat verrattuna tulehduskipulääkkeisiin.

Muita kivunlievitysmenetelmiä

Kivunhoitokeinoja on muitakin. Tulehtuneen nivelen kylmähoito vähentää kipua ja rauhoittaa tulehdusta. Toisille lämmin on parempi, sitäkin voi käyttää. Toisilla saunominen lisää kipua ja jäykkyyttä. Silloin voi kokeilla kylmää suihkua löylyssä olon jälkeen, mikä osalla helpottaa oireiden pahentumista. Yksittäisiin turvottaviin tulehtuneisiin niveliin voi nivelensisäinen glukokortikoidipistos antaa avun. Jos syynä on aktiivinen reumaattinen tulehdus, reumalääkityksen tehostus on paikallaan. Jo pitkälle vaurioituneisiin niveliin ortopediset toimenpiteet (keinonivelet, nivelten jäykistykset) ovat vaihtoehto. Fysioterapian mahdollisuuksia ja apuvälineitäkään ei sovi unohtaa.

Päivitetty  28.4.2022

Kyllä