ANCA-vaskuliittien oireet

ANCA-vaskuliittien eri muodot voidaan osittain erottaa toisistaan oirekuvan perusteella.

Granulomatoottisen polyangiitin ja mikroskooppisen polyangiitin alkuoireita ovat usein kuukausia tai viikkoja kestäneitä yleisoireita, kuten kuume, lihassärky, nivelkipu, päänsärky, sairauden tunne, ruokahaluttomuus ja tahaton laihtuminen. Eräillä vaskuliittiin sairastuneilla on taudin alkuoireena paikallinen tulehdus, kuten ihottuma, ihon vaskuliitti tai niveltulehdus, ja erityisesti granulomatoottisessa polyangiitissa nenän tukkoisuus, nenäverenvuoto tai pitkittynyt poskiontelotulehdus.

Granulomatoottinen ja mikroskooppinen polyangiitti

Granulomatoottisen polyangiitin ja mikroskooppisen polyangiitin aiheuttamien oireiden välillä on päällekkäisyyttä, mutta myös eroja. Korva-, nenä- ja kurkkuoireita, kuten kuulonalenemaa, korvasärkyä, nenäverenvuotoa, nenän karstaisuutta, satulanenä, toistuvia sinuiitteja ja otiitteja, esiintyy useammin granulomatoottista polyangiittia sairastavilla, mutta ovat huomattavasti harvinaisempia mikroskooppisessa polyangiitissa. Granulomatoottisessa polyangiitissa myös henkitorven ja keuhkoputkien tulehdukset ovat tavallisia. Keuhkokudoksen sairautta tavataan molemmissa tautimuodoissa ja sen oireita ovat yskä, veriyskä ja hengenahdistus. Molemmissa tautimuodoissa tavataan keskeisenä ilmentymänä munuaiskeräsen tulehdusta, joka usein on havaittavissa vasta kun tauti on jo edennyt munuaisten vajaatoimintaan. Tutkimalla virtsaa on mahdollista tunnistaa munuaisvaskuliitti jo sen varhaisessa vaiheessa. Noin puolella potilaista on iho-oireita, joita voivat olla nokkosrokkotyyppinen ihottuma, purppura, kynsivallien infarktit ja kosketusarat ihonalaiset kyhmyt. Silmäoireita ovat sidekalvon verenvuoto, kovakalvon tai suonikalvon tulehdus, silmän työntyminen eteenpäin ja kaksoiskuvat. Hermoston oireena esiintyy yksittäisten hermojen tulehdusta useassa eri kohdassa (mononeuritis multiplex) tai monihermosairautta.

Eosinofiilinen granulomatoottinen polyangiitti

Kolmatta ANCA-vaskuliittimuotoa eli eosinofiilista granulomatoottista polyangiittia edeltää atopia tai astma, ja yleensä siihen sairastuneella on ollut pitkäaikaisia ylähengitystieoireita ja keuhkoinfiltraatteja. Nenäpolyyppeja tavataan usein. Vaskuliitin keskeisiä ilmentymiä ovat mononeuritis multiplex ja sydänlihaksen hapenpuutteeseen johtava sepelvaltimoiden tulehdus. Munuaiskerästulehdus on harvinaisempi ja yleensä lievempi kuin muissa ANCA-vaskuliiteissa.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä