Siirry sivun sisältöön

Polyarteritis nodosa

Polyarteritis nodosa eli valtimoiden kyhmytulehdus on harvinainen keskisuurten valtimoiden vaskuliitti, johon sairastuvat erityisesti keski-ikäiset miehet.

Tauti ilmenee yleisenä tulehdusreaktiona ja kohde elinten infarktina tai vajaatoimintana. Seurauksena voi olla suolen verenvuoto tai puhkeaminen, angina pectoris tai sydäninfarkti, kohonnut verenpaine ja munuaisten vajaatoiminta sekä yksittäisten hermojen sairastuminen useassa kohdassa (mononeuritis multiplex).

Polyarteritis nodosan eri muodoilla on taipumus uusiutua.

Lasko ja CRP-arvo ovat suurentuneet. Muita laboratoriolöydöksiä ovat anemia, valkosolujen ja verihiutaleiden määrän kohoaminen sekä valkuais- ja verivirtsaisuus ja suurentunut kreatiniiniarvo. Osalla polyarteritis nodosaa sairastavilla todetaan merkkejä aikaisemmin sairastetusta B-hepatiitista.

Diagnoosi tehdään valtimokoepalan mikroskooppisen tutkimuksen perusteella, mutta jos sopivaa kohtaa kudoskoepalan ottamiseksi ei löydy voidaan turvautua verisuonten kuvantamiseen.

Hoito noudattaa ANCA-vaskuliittien yhteydessä esitettyjä linjoja.

Polyarteritis nodosa on pitkäaikainen sairaus, joka vaatii useiden vuosien hoitoa immuunivastetta vähentävillä lääkkeillä. Perinteinen käsitys on ollut, että tauti harvoin uusiutuu, mutta tuoreemmissa tutkimuksissa on raportoitu merkittävää uusiutumisriskiä. Suoliston vaskuliitti voi aiheuttaa vakavan äkillisen vatsaoireiston, johon lisäksi liittyy keskimääräistä suurempi taudin uusiutumisriski. Ennuste on hyvä ihoon rajoittuvassa polyarteritis nodosassa, jolla kuitenkin myös on taipumus uusiutua.

Päivitetty 7.4.2022