Siirry sivun sisältöön

Nivelpsoriaasin hoito

Lääkehoidon ja fysioterapian tavoitteena on nivelpsoriaasin mahdollisimman vähäinen aktiivisuus. Lääkehoitoon on paikallisia ja systeemisiä vaihtoehtoja.

Hoidon tavoite

Nivelpsoriaasin hoidon tavoitteena on elimistön tulehduksen sammuttaminen ja taudin remissio eli oireettomuus tai mahdollisimman vähäinen taudin aktiivisuus. Jos oireet ovat lieviä, voidaan hoito aloittaa tulehduskipulääkkeillä.

Psoriaasissa sairauden kokonaisarvio ratkaisee hoidon. Sen vuoksi nivelpsoriaasin hoito tapahtuu usein yhdessä hoitavan ihotautilääkärin ja reumalääkärin kanssa. Nivelkipujen hoidossa ja työ- ja toimintakyvyn säilyttämisessä liikunnalla ja tarpeen mukaan myös fysioterapialla on merkittävä rooli.

Lääkehoito

Turvonneisiin niveliin voidaan laittaa kortisonia, sillä se on nopein tapa rauhoittaa niveltulehdus. Jos tulehduskipulääke ei tehoa riittävästi, aloitetaan reumalääkkeeksi yleensä metotreksaatti, jota otetaan kerran viikossa aina samana viikonpäivänä. Jos metotreksaatti tai muu synteettinen reumalääke ei 6 kuukauden kuluessa tehoa riittävästi, voidaan harkita siirtymistä biologisiin lääkkeisiin tai JAK-estäjiin. Joissain tilanteissa voidaan käyttää myös suun kautta otettavaa apremilastia. Biologisista lääkkeistä nivelpsoriaasin hoitoon käytetään TNF-salpaajia (adalimumabi, etanersepti, golimumabi, infliksimabi ja sertolitsumabi), IL17-salpaajia (iksekitsumabi, sekukinumabi), IL12/23-salpaajia (ustekinumabi) ja IL23-salpaajia (guselkumabi). JAK-estäjistä voidaan käyttää tofasitinibia tai upadasitinibia.

Päivitetty 7.4.2022