Siirry sivun sisältöön

Kihdin hoito

Oikeanlainen ruokavalion sekä elämäntapojen muuttaminen voivat mahdollistaa sairauden lääkkeettömän hoidon.

Kohtauslääkkeenä kortisoni-injektio niveleen on ensisijainen. Muita vaihtoehtoja ovat tablettikuuri kortisonia, tulehduskipulääke, kolkisiini ja kylmähaude/lepo. Kihtikohtauksen aikana kihtilääkitystä ei tauota.Kihdissä kortisonia käytetään lyhyenä kuurina suun kautta (esim. 20– 40 mg prednisonia 1- 2 viikon ajan). Tehokkaalla hoidolla akuutti kihti paranee parhaimmillaan muutamassa päivässä, mutta se voi myös pitkittyä ja aiheuttaa viikkojen sairasloman ja jopa sairaalahoidon.

Ruokavalion sopeuttaminen

Jo ensimmäisen kihtikohtauksen jälkeen suositellaan elämäntapojen ja ruokavalion tarkistusta. Perinteisissä kihtipotilaan ruokavaliosuosituksissa eritellään hyvin runsaasti, runsaasti ja vähän puriineja sisältävät ruoka-aineet. Liikapaino lisää virtsahapon tuotantoa, vähentää sen erittymistä ja altistaa kihdille. Tutkimusten mukaan pelkkä painonpudotus vähäkalorisella ruokavaliolla pienentää seerumin virtsahappopitoisuutta yhtä paljon kuin perinteinen ruokavalion puriinirajoitus.

Kihti ja ravinto (reumaliitto.fi)

Kihdin hoito

Jos kihti ei pysy kurissa ruokavaliolla ja elämäntapamuutoksilla, veren uraattiarvoa alentava lääkitys aloitetaan. Lääkehoito on syytä aloittaa heti kroonisessa nivelkihdissä tai jos potilaalla todetaan ihonalaisia uraattikertymiä tai kihtiin liittyy munuaiskivitaipumus. Lääkehoidon tavoite on laskea veren uraattiarvo pienemmäksi kuin 360 µmol/l, jolloin elimistön uraattiylimäärä vähenee vuosien kuluessa ja kihtikohtaukset vähitellen vähenevät ja loppuvat. Kihtikohtauksia esiintyy tyypillisesti vielä 6-12 kk senkin jälkeen, kun uraattitaso < 360µmol/l on saavutettu lääkkeellisesti.

Ensisijainen lääke kihdissä on allopurinoli (Apurin, Allonol, Zyloric), joka laskee elimistön virtsahappopitoisuutta estämällä sen muodostumista. Annos nostetaan kuukausien aikana, kunnes veren uraatin tavoitetaso saavutetaan (annos yleensä 300–600 mg vuorokaudessa). Mikäli allopurinoli ei tehoa tai sovi, voidaan käyttää samalla tavalla vaikuttavaa uudempaa lääkeainetta, febuksostaattia.

Kroonisessa kihdissä hoito on elinikäinen. Jos potilaalla on palautumaton munuaisten vajaatoiminta, hän tarvitsee tilanteeseensa räätälöidyn lääkityksen myös pysyvästi. Ajoittain ilmaantuvassa kihdissä lääkitys voidaan tauottaa ja lopettaa, jos veren uraatti arvo pysyy tavoitteessa pelkällä ruokavaliolla ja elämäntapojen muutoksilla.

Päivitetty 7.4.2022