Siirry sivun sisältöön

Syventävää tietoa Sjögrenin syndrooman luokittelukriteereistä

Diagnostiikassa käytetään apuna kansainvälisesti sovittuja luokittelukriteerejä. Uusimmat kriteerit on julkaistu 2016.

Luokittelukriteerit ovat Eurooppalaisen (EULAR) ja Amerikkalaisen (ACR) reumatologisten yhdistysten yhdessä kokoamat. Uusien diagnostisten kriteerien mukaan Sjögrenin syndrooman diagnoosi edellyttää, että potilaalla on joko SSA-vasta-aineita veressä tai tyypillinen histologinen löydös huulen pienten sylkirauhasten koepalassa.

Diagnostiikan apuna voidaan käyttää myös suurten sylkirauhasten ultraäänitutkimusta, joka ei kuitenkaan kuulu luokittelukriteereihin. Pitkään jatkuneen autoimmuunivälitteisen tulehduksen seurauksena ultraäänitutkimuksessa voidaan todeta Sjögrenin syndroomaan sopivia muutoksia yleensä symmetrisesti korvanedus- ja/tai leuanalussylkirauhasissa. Tyypillinen muutos on rauhasrakenteen epätasaisuus.

Kriteereissä mainittujen poissulkukriteerien lisäksi muita Sjögrenin syndroomaa muistuttavia oireita aiheuttavia sairauksia ja tekijöitä, jotka on syytä ottaa huomioon diagnostiikassa. Syljen eritystä vähentävät tietyt nesteenpoisto-, verenpaine-, astma- ja psyykenlääkkeet. Kuivuusoireita aiheuttavat myös ikääntyminen, fibromyalgia, autonomiseen hermostoon vaikuttavat tekijät, kuten diabetes ja psykogeeniset syyt, sekä sylkirauhasten muut sairaudet, infektiot ja lymfooma. Silmien kuivuus voi myös esiintyä itsenäisenä oireena ilman Sjögrenin syndroomaa.

Sjögrenin syndroomaa tulee epäillä, jos potilaalla on ainakin yksi seuraavista silmien tai suun kuivuusoireesta:

 1. Päivittäinen jatkuva silmien hankala kuivuus vähintään 3 kuukauden ajan

 2. Toistuva hiekan/soran tunne silmissä

 3. Tarve käyttää silmien kostutusvalmisteita vähintään 3 kertaa vuorokaudessa

 4. Päivittäinen kuivan suun tunne vähintään 3 kuukauden ajan

 5. Tarve juoda säännöllisesti nestettä kuivan ruoan nielemisen helpottamiseksi.

Sjögrenin syndrooma voidaan todeta, jos kriteereistä tulee yhteensä vähintään 4 pistettä eikä ole yhtään poissulkukriteeriä.

Kriteerit ja pisteet:

 • Huulen sylkirauhasten fokaalinen sialadeniitti ja focus score on vähintään 1 eli esiintyy vähintään yksi 50 lymfosyytin tulehdussolukertymä / 4 mm2 . Pisteitä 3.

 • Anti-SSA/Ro positiivinen. Pisteitä 3.

 • Silmien värjäys score on vähintään 5 (tai van Bijsterveld score on vähintään 4) ainakin toisessa silmässä. Pisteitä 1.

 • Schirmerin testi on enintään 5 millimetriä / 5 minuuttia ainakin toisessa silmässä. Pisteitä 1.

 • Leposyljen eritys on enintään 0,1 millilitraa / minuutti. Pisteitä 1.

 • Aiempi pään tai kaulan alueen sädehoito.

 • Aktiivinen C-hepatiitti (todettu PCR-tutkimuksella)

 • AIDS

 • Sarkoidoosi

 • Amyloidoosi

 • Elimensiirron jälkeinen käänteishyljintäreaktio

 • IgG4- sairaus

*Shiboski CH et al, Ann Rheum Dis 2017;76:9-16. 2016 American College of Rheumatology/ European League Against Rheumatism classification criteria for primary Sjögren's syndrome. A consensus and data-driven methodology involving three international patient cohorts.

Päivitetty 8.3.2023