Siirry sivun sisältöön

Ihon leukosytoklastinen vaskuliitti

Ihon leukosytoklastinen vaskuliitti on ihoon rajoittuva verisuonitulehdus, jonka taustalla ovat tavallisimmin lääkkeet tai infektiot.

Tauti rajoittuu yleensä ihoon eikä siihen liity munuaistulehdusta ja muuta sisäelinten vaskuliittia. Iho-oireet ovat samoja kuin muissa pienten suonten vaskuliiteissa, eli purppura, ja vaikeammissa tapauksissa laajemmat verenvuodot, joihin voi liittyä myös ihon kuolioita.

Diagnoosi tehdään oirekuvan ja tarvittaessa ihon koepalan mikroskooppisen tutkimuksen avulla. Hoidossa keskeistä on taustalla olevan syyn tunnistaminen ja eliminointi.

Koska tauti usein rajoittuu itsestään voi hoidoksi riittää alaraajan kohoasento ja seisomisen, kylmän ja kireiden vaatteiden välttäminen sekä tulehduskipulääkkeiden käyttö. Oireiseen, toistuvaan, laajaan ja etenevän ihon vaskuliittiin tarvitaan kuitenkin immunosuppressiivista lääkitystä, alkaen glukokortikoideista, aivan kuten yleistyneessä vaskuliitissa.

Tauti rajoittuu itsestään ja ennuste on hyvä, jos aiheuttava tekijä pysytään tunnistamaan ja poistamaan. Vaikeassa ihon vaskuliitissa tai jos vaskuliitti ei rauhoitu 3-4 viikon kuluessa voi tilanne pitkittyä, jolloin ennuste riippuu vasteesta immunosuppressiiviseen hoitoon.

Päivitetty 7.4.2022