Siirry sivun sisältöön

Spondyloartriitteihin eli selkärankareumoihin liittyvät silmäoireet

Värikalvotulehduksen oireita ovat silmän kipu, punoitus ja valonarkuus. Sidekalvotulehdukseen taas liittyy hiekantunne, polttelu ja märkäinen erite.

Värikalvotulehdus

Akuutti iriitti eli värikalvotulehdus on yleinen silmäsairaus spondylartriitteihin kuuluvaa reumasairautta sairastavilla. Sen taustalla on usein spondylartriitteihinkin liittyvä HLA-B27-antigeeni. Akuutti iriitti alkaa nopeasti ja yleensä se kohdistuu vain yhteen silmään kerrallaan. Tyypillisiä oireita ovat kova kipu, punoitus, valonarkuus ja muutokset näkemisessä.

Nivelpsoriaasiin liittyvä iriitti voi poiketa muista reumasairauksiin liittyvistä värikalvotulehduksista. Se alkaa yleensä hitaammin, on pitkäkestoisempi ja kohdistuu molempiin silmiin. Joissain tapauksissa suonikalvon takaosa voi tulehtua. Nivelpsoriaasiin voi iriitin lisäksi liittyä myös sidekalvotulehdus.

Sidekalvotulehdus

Reaktiiviseen artriittiin yleisimmin liittyvä silmäoire on reaktiivinen konjunktiviitti eli sidekalvotulehdus. Se seuraa yleensä virtsatieinfektiota ja edeltää niveltulehdusta. Tyypillisesti reaktiivinen sidekalvotulehdus alkaa nopeasti ja kohdistuu molempiin silmiin. Tulehdus voi aiheuttaa esimerkiksi hiekantunnetta tai pistelyä ja polttelua, ja siihen saattaa liittyä myös limainen ja märkäinen erite sekä sidekalvolle kasvavat nystyrät. Tulehdus on tyypillisesti lievä ja se rauhoittuu itsestään viikossa.

Päivitetty 28.4.2022