Siirry sivun sisältöön

Jättisoluarteriitin oireet

Jättisoluarteriitin oireet kehittyvät yleensä muutaman päivän tai muutaman viikon kuluessa. Tavallisin alkuoire on uusi tai uuden tyyppinen päänsärky.

Kipu on yleensä toispuolinen, jyskyttävä ja öisin paheneva päänsärky. Kipu tuntuu erityisesti ohimoiden alueella. Tautiin voi myös liittyä yleistynyttä tai niskaan ja takaraivoon paikallistuvaa päänsärkyä. Hiuspohja voi olla arka ja puremalihakset voivat väsyä tai kipeytyä pureskeltaessa. Kipua kielessä tai nielaistaessa esiintyy harvoin.

Usein jättisoluarteriittiin liittyy voimakkaita yleisoireita, kuten kuumetta, väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista ja masennusta. Lähes puolella jättisoluarteriittia sairastavista on erityisesti aamuisin ilmenevää suurten lihasryhmien kipua ja jäykkyyttä eli niin sanottua polymyalgia rheumaticaa.

Ensimmäinen oire uhkaavasta näön menetyksestä on yleensä yhden silmän hetkellinen näön hämärtyminen eli amaurosis fugax. Se voi käsittää koko näkökentän tai vain osan siitä. Varoitusoireena voivat myös olla kaksoiskuvat. Jos näitä oireita ilmaantuu, tulee hakeutua välittömästi lääkärin päivystysvastaanotolle, josta potilas ohjataan erikoislääkärin arvioon.

Päivitetty 7.4.2022