Siirry sivun sisältöön

Tietoa reumalääkitykseen liittyvistä erityistilanteista

Reuman lääkehoitoon voi liittyä tilanteita, joissa tulee olla yhteydessä lääkäriin.

  • Äkillinen tulehduskipulääkityshoitoon liittyvä suoliston verenvuoto vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

  • Liian nopeasti lopetettuun pitkäaikaiseen kortisonihoitoon liittyvä lisämunaisen vajaatoiminta voi heikentää yleisvointia selvästi. Lämpöilyä voi esiintyä ja reumataudin oireet myös usein aktivoituvat. Tilanne vaatii kortisonin aloittamista nopeasti uudelleen ja tällöin kannattaa hakeutua kiireellisesti hoitoon lääkityksen arvioimiseksi.

  • Lääkehoitoon, kuten esimerkiksi sulfasalatsiiniin ja metotreksaattiin, voi liittyä luuydinlama, jonka merkkinä ovat nopeasti ilmaantuva veren valkosolujen ja verihiutaleiden lasku. Yleisoireina voi olla korkeaa kuumetta ja kurkkukipua. Hoitoon tulee hakeutua välittömästi

  • Lääkehoidon turvakokeissa ilmaantuvan voimakkaan, yli kolme kertaa viitearvon ylittävän, maksa-arvojen nousun yhteydessä kannattaa ottaa yhteyttä omaan perusterveydenhuollon lääkäriin tai hoitajaan viiveettä.

  • Lääkityksen laukaisema allerginen reaktio voi aiheuttaa kutisevaa ihottumaa, suun rakkuloita ja limakalvojen turvotusta, kämmenten ja jalkapohjien punoitusta ja kutinaa, hengenahdistusta ja kuumeilua. Hoitoon tulee hakeutua viiveettä.

Päivitetty 28.4.2022