Siirry sivun sisältöön

Alaraajan tekonivelleikkaukset

Alaraajan tekonivelleikkauksia harkitaan silloin kun pitkälle vaurioitunut nivel aiheuttaa kipua ja särkyä tai rajoittaa merkittävästi liikkumista.

Niveltulehduksen aiheuttama nivelrustovaurio ja niveltä ympäröivän luuston syöpyminen aiheuttavat liikerajoitusta, virheasentoja, nivelen epävakaisuutta tai pettämistä sekä kipua. Nämä ongelmat antavat aiheen harkita leikkaushoitoa. Nykyisin suuri osa reumaortopedisistä leikkauksista on tekonivelleikkauksia. Leikkauksessa tuhoutunut nivelen rusto ja luunpäät korvataan tekonivelellä.

Lonkan tekonivelleikkaus antaa yleensä erinomaisen tuloksen. Lonkka on kivuton ja liikeala joko säilyy tai paranee. Lonkan tekoniveleen kuuluu reisiosa ja maljakko-osa. Tekonivelen liukupinnat ovat joko metalli- tai keraaminupin ja polyeteenikupin tai keraaminupin ja keraamikupin yhdistelmiä. Lonkan tekonivel voidaan kiinnittää sementillä, jolloin se kiinnittyy heti paikoilleen tai ilman sementtiä, jolloin sen kiinnittyminen perustuu luun kasvuun tekonivelen pintaan. Jokaiselle potilaalle valitaan hänelle parhaiten sopiva tekonivel.

Polvenvirheasentojen korjaamiseksi, liikkuvuuden ja tukevuuden lisäämiseksi sekä tulehdusoireiden ja kivun poistamiseksi polveen voidaan asentaa tekonivel. Onnistunut tekonivelleikkaus tuo hyvän avun vuosiksi. Särky jää pois, kävelyvaikeudet korjaantuvat ja nivelen liikkuvuus paranee. Leikkauksessa tuhoutunut nivelen rusto ja luunpäät korvataan tekonivelellä johon kuuluu reisiosa, sääriosa sekä tarvittaessa polvilumpio-osa. Tekonivelen reisi- ja sääriosa ovat metallia ja näiden välissä on liukupintana polyeteenimuovi. Polven tekonivel kiinnitetään luusementillä.

Nilkan tekonivelleikkaus on luudutusleikkauksen vaihtoehto. Nilkan ja jalkaterän muutokset ovat yleinen syy kävelyvaikeuksiin. Nilkan tekonivelleikkaus on aiheellinen, kun kipu, turvotus, liikerajoitus tai virheasento haittaa jokapäiväistä elämää ja yöunta. Leikkausmenetelmän valintaan vaikuttaa nilkan virheasennon laatu ja jalan verenkierto. Tekonivelleikkauksen tavoitteena on kivun lievityksen lisäksi normaali kävely. Leikkauksessa poistetaan tuhoutuneet nivelpinnat ja ne korvataan metallisilla nivelkomponenteilla ja muoviosalla.

Päivitetty 28.4.2022