Siirry sivun sisältöön

Reaktiivisen artriitin hoito

Reaktiivisen artriitin alkuhoitona käytetään yleensä tulehduskipulääkkeitä. Niistä saadaan apua kipuun ja jäykkyyteen ja osalla muuta lääkehoitoa ei tarvita.

Polven tai muun ison nivelen tulehdus rauhoittuu kuitenkin nopeimmin niveleen annetulla kortisoni-injektiolla. Jos tulehtuneita niveliä on paljon ja tulehdusarvot ovat selvästi koholla, muutaman viikon pituista kortisonikuuria voidaan tarvita.

Jos tulehdus ei rauhoitu näillä hoidoilla, voidaan aloittaa reumalääkitys, kuten sulfasalatsiini tai metotreksaatti. Nämä lääkitykset yleensä pystytään lopettamaan muutaman kuukauden kuluttua, kun tulehdusoireet ovat sammuneet.

Suolistoinfektion laukaiseman niveltulehduksen hoidossa antibioottien tehosta ei ole näyttöä. Klamydian laukaiseman reaktiivisen niveltulehduksen hoidossa pitkistä, jopa 3 kuukautta kestävistä, antibioottikuureista saattaa olla hyötyä, mutta sen selvittämiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia.

Taudin alkuvaiheessa äkillisesti turvonnut kipeä nivel on syytä pitää levossa. Voimakkaan tulehduksen rauhoituttua on huolehdittava nivelen liikelaajuuksien säilyttämisestä ja ympäröivien lihasten kunnosta liikunnalla ja tarvittaessa fysioterapialla.

Päivitetty 7.4.2022