Tietoa ANCA-vaskuliiteista

ANCA- vaskuliitit ovat verrattain harvinaisia autoimmuunitauteja, jotka vaurioittavat pieniä ja keskikokoisia verisuonia.

Pienten verisuonien tulehdukset jaotellaan ANCA-positiivisiin ja ANCA-negatiivisiin sen mukaan voidaanko potilaan verinäytteestä osoittaa valkosolujen sytoplasmavasta-aineitasiin liittyvät (ANCA). ANCA-vaskuliittien syy on tuntematon. ANCA- vaskuliitteja ovat granulomatoottinen polyangiitti (aikaisemmin Wegenerin granulomatoosi), mikroskooppinen polyangiitti ja eosinofiilinen granulomatoottinen polyangiitti (aikaisemmin Churg-Straussin oireyhtymä).

Ilmaantuvuus ja esiintyminen

Näiden sairauksien yhteinen vuotuinen ilmaantuvuus on noin 20 tapausta yhtä miljoonaa asukasta kohti. Esiintymishuippu on myöhemmässä keski-iässä mutta tauti voi alkaa missä iässä tahansa. ANCA-vaskuliittien varhainen tunnistaminen on tärkeää, sillä hoitamattomina ne voivat nopeasti edetä jopa elämää uhkaaviin vaikeisiin elinten toimintahäiriöihin.

Ennuste

Nykyisen tehokkaan lääkehoidon ansiosta ANCA-vaskuliittien ennuste on huomattavasti parantunut. Niihin liittyy kuitenkin edelleen vakavien elinkomplikaatioiden riski ja uusiutumistaipumus. Korkea ikä ja munuaisten vajaatoiminta merkitsevät keskimääräistä huonompaa ennustetta. Munuaistulehdus johtaa munuaisten vajaatomintaan ja munuaisensiirron tarpeeseen ainakin 20 %:lla sairastuneista. Immunosuppressiivisen hoidon keskeisiä sivuvaikutuksia ovat lisääntynyt infektioherkkyys, ja erityisesti glukokortikoidihoitoon liittyen luukato.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä