Gå till sidans innehåll

Om ankyloserande spondylit

Ankyloserande spondylit tillhör en grupp sjukdomar som kallas spondylartropatier. Med symtomlindrande behandling är sjukdomarnas prognos god.

Ankyloserande spondylit (Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterews sjukdom) är en långvarig ledinflammation, främst i ryggraden men ofta även i de stora lederna i extremiteterna. Typiska är också inflammationer på senornas fästpunkter och på ögonens framsida (dvs. irit, uveit). Inflammation i stora blodkärl, särskilt aortan och dess klaffar, kan förekomma.

Sjukdomen börjar vanligtvis före 40 års ålder. Sjukdomen är vanligare hos män och de första symtomen uppkommer ofta under militärtjänstgöringen. Vanligtvis uppstår smärta i nedre delen av ryggen eller skinkan, och smärtan kan skifta plats. Den uppträder tidigt på morgonen, kan väcka den drabbade ur sömnen och börjar avta när patienten stiger upp ur sängen och börjar sträcka och röra på sig. Symtomen kan vara vaga till en början och leder inte alltid till misstanke om reumatisk sjukdom.

Förutom ryggradsinflammation kan ledinflammationer uppstå i stora leder, särskilt i knän och höfter. Korvfingrar och -tår (daktylit) och inflammation i senskidor är också typiska.

Det rör sig om en grupp långvariga reumatiska sjukdomar. Det finns inget botemedel, men med god multidisciplinär vård avtar vanligtvis sjukdomssymtomen och patientens funktions- och arbetsförmåga bibehålls. Generellt sett är prognosen alltså god.

Uppdaterad 7.4.2022