Gå till sidans innehåll

Diagnos och symtom vid gikt

En plötslig giktattack utlöses då urinsyra (urat), som har en dålig upplösningsförmåga, kristalliseras i en led och ger upphov till en kraftig inflammationsreaktion.

En akut giktattack börjar plötsligt. På ungefär ett halvt dygn når smärtan sin höjdpunkt. Inflammationen uppstår oftast i stortåns grundled eller andra leder i de nedre extremiteterna. Gikt är mer sällsynt i de övre extremiteterna. Den inflammerade leden och dess omgivning är röd, het och öm. Smärtan är som värst i några dagars tid, men funktionsförmågan kan vara nedsatt i flera veckors tid. Låg feber kan också förekomma i samband med attacken.

Det första skedet av gikt visar sig i allmänhet med inflammationsattacker i en led. Symtomen lindras oftast relativt fort. Om sjukdomen förblir obehandlad återkommer vanligtvis attackerna och kan då visa sig i flera leder på en gång och bli mer långvariga. Sjukdomen kan senare bli kronisk och ledsymtomen kontinuerliga. Även njurstenar och uratansamlingar under huden kan förekomma hos patienten.

Uppdaterad 7.4.2022