Gå till sidans innehåll

Förberedelser inför kapillärmikroskopi

När man förbereder sig för en kapillärmikroskopi är målet att få huden vid nagelvallen så ren som möjligt för att säkerställa att undersökningen lyckas

Nagellack ska avlägsnas noggrant från fingernaglarna minst 7 dagar före undersökningen. Manikyr eller behandling av nagelvallar får inte göras på en månad före undersökningen. Gel- och lösnaglar ska avlägsnas minst en månad före undersökningen. Hårfärgningsmedel, andra starka färgämnen och t.ex. mylla finns ofta kvar i undersökningsområdet i flera veckor och stör undersökningen. Hantering av dessa ämnen med bara händerna ska undvikas under en månad före undersökningen. Se till att du smörjer händerna som vanligt.

På undersökningsdagen

Kom minst 15-30 minuter före undersökningen så att blodcirkulationen hinner stabiliseras. Rök inte på två timmar innan undersökningen.

Orsak till att inte inleda vård eller en behandling

Om du har en bakterieinfektion i nagelbanden på fingrarna kan undersökningen inte utföras. Kontakta i så fall din vårdplats.

Undersökningens gång

Undersökningen utförs av en reumatolog och är helt smärtfri. Vid undersökningen används en utrustning som förstorar objekt 200 gånger för att undersöka de små blodkärlen som syns genom nagelbanden. Vid undersökningen droppas en droppe olja på nagelbandet för att man ska få en bättre bild. En liten rund mikroskopspets placeras på nagelbandet. Vid undersökningen syns kapillärernas funktion och blodflöde i realtid på en datorskärm. Två bilder tas av nagelbandet på varje finger (inte tummarna) och fynden analyseras enligt ett visst mönster. Bilderna lagras sedan i patientdatasystemet. Därefter kan sjukskötaren vid behov mäta temperaturen i handflatorna och fingrarna och fotografera tårna och fingrarna.

Läkaren utför själva bilddiagnostiken och analyserar fynden, räknar blodådrornas täthet, mäter ådrorna och ger ett utlåtande om fynden. Om undersökningen har gjorts tidigare jämförs fynden sinsemellan, vilket ger information om sjukdomens eventuella framskridande och terapiresponsen.

Undersökningens varaktighet

Undersökningen tar högst en timme. Om du har ett möte med en reumatolog samma dag bör du reservera mera tid för besöket.

Uppföljning

Ingen uppföljning behövs. Du kan agera helt som vanligt efter undersökningen.

Uppdaterad 28.4.2022