Gå till sidans innehåll

Orsaker till artros

Hög ålder och övervikt är vanliga faktorer som utlöser artros. Motion är mer till nytta än till skada för lederna. Ibland kan dock ständig fysisk belastning, till exempel i arbetet, skada lederna.

När det gäller riskfaktorer för artros kan vi själva påverka övervikt, arbetsbelastning och ledskador. Kuva: Finlands Artrosförening rf.

Den egentliga orsaken till artros är okänd. Det kan finnas ett flertal utlösande gener bakom sjukdomen. Undersökningar visar att arvsmassan förefaller påverka mottagligheten för både knä- och höftartros.

Andra faktorer bakom artros är hög ålder, övervikt, skador, tungt fysiskt arbete, onormal belastning på leden, felställningar i leden och utvecklingsstörningar i leden.

Ålder ofta orsaken till artros

Artros förekommer sällan hos personer under 45 år. Sjukdomsfrekvensen ökar med åldern. Bland 75–84-åriga personer har så många som var femte person höftledsartros. 15 procent av männen i denna ålder och över en tredjedel av kvinnorna har artros i knäleden.

De vanligaste ställena för artros i händerna är leden vid tumbasen och smålederna i fingrarna.

Ålder och gener kan vi inte påverka. Själv kan du emellertid minimera risken för artros med viktkontroll och genom att undvika tung fysisk belastning och ledskador.

Fetmans artrosökande verkan kan förklaras med belastning på lederna, men eventuellt även med hormonella faktorer. Fetma har nämligen konstaterats även öka artros i händerna.

Uppdaterad 21.8.2017