Undersökning av patient med misstänkt ledgångsreumatism

Vid undersökningen av misstänkt ledgångsreumatism gör läkaren mångsidiga observationer om patientens rörlighet och ledernas funktion.

Under undersökningen klär patienten vanligtvis av sig allt utom underkläderna, och läkaren gör observationer om patientens rörlighet. Läkaren lyssnar på patientens hjärta och lungor, mäter blodtrycket och kontrollerar huden och naglarna.

Hos patienten undersöks ömheten av lederna i de övre och nedre extremiteterna, eventuella ledinflammationer och rörelseomfånget.

Begränsad rörlighet och ömhet vid extrema rörelser kan avslöja en inflammerad led. Om en vuxen person kan få alla sina fingrar i en knytnäve utan smärta finns det vanligtvis ingen reumatoid artrit i fingrarnas leder eller senor. En inflammerad led är tryckkänslig och kan kännas mjuk och svullen. På reumapolikliniken har läkaren en ultraljudsapparat för att kontrollera förekomsten av överlopps ledvätska och ökat blodflöde i ledhinnan.

Om patienten har en bakteriell infektion i leden behandlas den febriga patienten akut.

Om patientens huvudsymtom är utbredd smärta utan tecken på ledinflammation kan det vara fråga om fibromyalgi. För att upptäcka fibromyalgi kan patienten testas för smärtpunkter.

Uppdaterad  10.1.2023

Kyllä