Ultraljudsundersökning och reumatisk sjukdom

Ultraljudsavbildning (UL) används för att se överflödig vätska i leden och ledinflammation.

Svartvit ultraljudsbild av höft med ledinflammation. Klicka på bilden för att förstora den.

Ultraljudsavbildning (UL) är en central metod inom reumatologisk bilddiagnostik. Ultraljudsundersökningen görs vanligtvis på reumatologens mottagning i samband med andra undersökningar. Undersökningen är smärtfri och skadar inte patienten. Ultraljudsavbildning kan användas för att fastställa vätskebildning, men också inflammationens aktivitet med hjälp av så kallad Doppler-avbildning.

Ultraljudsavbildning (UL) är en central metod inom reumatologisk bilddiagnostik. Den kan användas för att se överflödig vätska i leden och förtjockning av ledhinnan. Ultraljudsavbildning kan användas för att fastställa inflammationens aktivitet med så kallad Power Doppler-avbildning.

Parallell kontur som orsakats av gikt i stortåns basled i svartvit bild. Klicka på bilden för att förstora den.

Ultraljudsundersökning används också för att styra injektioner i lederna till rätt plats. Ultraljudsstyrning är särskilt viktigt vid lokal behandling av höften. Ultraljud kan användas för att se en inflammation i till exempel slemsäckar, senor eller benhinnans yta.

Ultraljudsundersökningen är smärtfri. Vid ultraljudsundersökningar appliceras en gel på huden för att förbättra bildkvaliteten. Gelen kan kännas kall på huden. Gelen avlägsnas genom att torka av den från huden.

Ultraljudsbild av fotdynans lilla led. Klicka på bilden för att förstora den.


Uppdaterad  13.1.2023

Kyllä