Gå till sidans innehåll

Läkemedelsbehandling av artros

När en artrospatient har svåra smärtor blir det aktuellt att lindra dem med läkemedel, till exempel kortisoninjektioner. Vid behandling av artros ska läkemedel inte användas som den enda och primära behandlingsformen.

Artrospatientens medicinering planeras individuellt och läkemedel används efter behov. Före medicinering eller parallellt med den ska strävan alltid vara att behandla symtomen med motion, viktkontroll och hjälpmedel.

Paracetamol är det primära läkemedlet vid behandling av artros. Dessutom kan man behandla smärtan med smärtstillande antiinflammatoriska läkemedel antingen som tabletter eller som preparat för lokalbehandling, dvs. krämer som appliceras på huden.

Tillfällig hjälp mot knäsmärtor av kortisonsprutor

Artros i knäna behandlas även med kortisonpreparat som injiceras direkt i leden. Glukokortikoider och hyaluronatpreparat har båda en konstaterad smärtlindrande effekt.

Kortisonbehandling i leden har visats lindra smärta i flera veckors tid.

Smärtlindringen från hyaluronatinjektioner kan sätta in långsammare, men kan ha längre varaktighet än smärtlindringen från glukokortikoider.

I Smärtkontrollhuset kan du läsa mer om smärtstillande läkemedel och andra sätt att behandla smärta.

Läs till exempel vad du själv kan göra för en lyckad läkemedelsbehandling och vilken betydelse färdigheter i mindfulness har vid smärthantering.

Uppdaterad 22.8.2017