Fosterföräldrar och stödfamiljeverksamhet

Från och med början av 2012 är familjevård den primära vårdformen för barnskyddets placering av barn utanför hemmet. Familjevård arrangeras i fosterfamiljer där föräldrarna kallas fosterföräldrar.

Ingen speciell grundutbildning eller arbetserfarenhet krävs av fosterföräldrarna, de får utbildning för uppdraget. Fosterföräldrar som har gått utbildningen förbinder sig att i en överenskommen tid (cirka 1–2 år) vänta på att ett barn eller en ungdom placeras hos dem. När barnet flyttar in i sitt nya hem hos fosterfamiljen blir hen en medlem i familjen.

Det gemensamma målet inom barnskyddet och familjevården är att erbjuda allt fler barn och unga som behöver vård utanför det egna hemmet en möjlighet till familjevård. Tyvärr kan placering i en fosterfamilj i många fall inte genomföras, fastän familjevård skulle ha konstaterats vara det bästa alternativet för barnet. Det här beror på att det inte finns tillräckligt med fosterfamiljer.

Stödfamiljsverksamheten är en viktig stödform. Stödfamiljerna är vanliga frivilliga familjer, som har tid, plats och värme att ge ett barn exempelvis några veckoslut i månaden. Det finns ett stor behov också av nya stödfamiljer.

 

Kyllä

Uppdaterad  13.5.2023