Igångsättning med hjälp av ballongmetoden

Vid ballongmetoden förs en kateter med en ballong i änden genom livmoderhalsen i samband med en inre undersökning. Ballongen fylls med koksaltlösning.

Vid ballongmetoden förs en kateter med en ballong i änden genom livmoderhalsen i samband med en inre undersökning. Ballongen fylls med koksaltlösning  

Ballongen placeras i livmodern mellan fosterhinnan och livmoderväggen för att mogna livmoderhalsen lokalt. När förlossningen igångsätts börjar livmoderhalsen förkortas och dra ihop sig på grund av det mekaniska trycket och biokemiska reaktioner. Värkarna börjar spontant hos cirka 10 procent när ballongen är på plats.

När ballongen förs in kan det förekomma lite blödning. Det borde inte göra ont när ballong sätts på plats, men efter ingreppet kan man känna en lätt stramande känsla i underlivet. När ballongen är på plats kan man röra sig fritt. Metoden har konstaterats vara ett ofarligt sätt att sätta igång förlossningen.

Innan ballongen förs in, ibland vid behov också efter ingreppet, kontrolleras att fostret mår bra genom att registrera dess hjärtljud i cirka 20–30 minuter. Om mamman inte har några graviditetskomplikationer som kräver speciell uppföljning på sjukhus, kan hon åka hem efter att ballongen har satts in.

Ballongen kommer vanligen spontant ut inom ett dygn, ibland redan inom några timmar, när livmoderhalsen har öppnat sig 3–4 cm. Därefter stimuleras förlossningen ytterligare genom att punktera fosterhinnorna. Vattenavgången förbättrar värkarbetet och för förlossningen framåt. Ingreppet är smärtfritt och skadar varken fostret eller mamman.

Om värkarna inte har satt igång inom ett dygn och ballongen inte har kommit ut, bedöms livmoderhalsens mognad och behovet att fortsatta åtgärder på nytt. Det är individuellt hur förlossningen startar och varje igångsättning planeras separat.

 

Kyllä

Uppdaterad  11.5.2023