Ovulation

Ägglossning, dvs. ovulation, är en förutsättning för att kunna bli gravid. Äggcellen är befruktningsbar i cirka 24 timmar och därefter förtvinar den.

​Ägglossningen sker vanligen 12–14 dygn före mensen. Den fertila tiden börjar redan fem dagar före ägglossningen och slutar vanligen på ägglossningsdagen.

Under en menscykel börjar flera äggblåsor, folliklar, växa. Vanligen växer bara en till en stor äggblåsa, en så kallad ledande follikel, och en mogen äggcell lossnar från den. De övriga äggblåsorna som börjat växa förtvinar.

Hos vissa kvinnor kan ägglossningen orsaka en kortvarig, eller ibland även längre, smärta, vilket beror på att när äggblåsan spricker utsöndras också prostaglandiner som sammanhänger med smärta. Ägglossningen kan också orsaka en lätt blödning till bukhålan.

Tidpunkten för ägglossning och en bra tid för befruktning kan räknas ut enligt menscykelns längd.

Reglering av äggstockarnas funktion

Äggstockarnas utsöndring av östrogen och progesteron förutsätter att hypofysens reglering fungerar. Hypofysen i sin tur regleras av hypothalamus som sitter ovanför den. Hypothalamus utsöndrar i pulser gonadotropinfrisättande hormon (GnRH) för att hypofysens framlob pulserande ska börja utsöndra hormoner som reglerar äggstockarna: follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH). De gör att folliklarna i äggstockarna, dvs. äggblåsorna, börjar växa och mogna samt producera östrogen och progesteron.

Menstruationscykelns stadier

Före ägglossningen utsöndrar folliklarnas granulosaceller östrogen som gör att livmoderns slemhinna blir tjockare efter mensen. Ägglossningen föregås av en topp i östrogennivån stimulerad av FSH-hormonet som snabbt följs av en topp i LH-utsöndringen och en mindre FSH-topp. Ägglossningstest reagerar uttryckligen på LH-toppen. Efter ägglossningen omvandlas den spruckna follikeln till gulkropp som utöver östrogen också börjar producera gulkroppshormon, dvs. progesteron. Progesteronet ändrar livmoderns slemhinna så att det blir lättare för embryot att fästa vid den. Gulkroppen fungerar två veckor efter ägglossningen, men om kvinnan blir gravid fortsätter dess funktion. Om kvinnan inte blir gravid, förtvinar gulkroppen, östrogen- och progesteronnivåerna sjunker och mensblödningen från livmodern börjar: en ny menstruationscykel har startat.​

 

Kyllä

Uppdaterad  13.5.2023