Graviditet efter en fetmaoperation

Svår fetma är ett betydande hälsoproblem som numera kan behandlas effektivt också med operation. Det är möjligt att bli gravid efter en fetmaoperation, men graviditeten kräver speciell uppmärksamhet.

Syftet med fetmaoperation är att påverka mängden mat man äter och hur den tas upp i tarmarna. Graviditet rekommenderas först när det har gått minst ett år efter en fetmaoperation. Det är bra om viktminskningen har stabiliserats och näringstillägg används regelbundet före graviditeten. Det rekommenderas att man börjar ta folsyratillskott på ett milligram om dagen tre månader innan man slutar med preventivmedel. Folsyra ska tas under hela graviditeten och så länge man ammar.

Det finns en risk för störningar i ämnesomsättningen som följd av fetmaoperation, så därför följs graviditeten upp multidisciplinärt inom den specialiserde sjukvården (av en specialist på inremedicin och en förlossningsläkare, en näringsterapeut och vid behov en kirurg). Rådgivningen skriver remiss till moderskapspolikliniken redan i början av graviditeten.

Glukosbelastningsprovet görs inte eftersom det inte tolereras väl av patienter som genomgått en fetmaoperation. För att konstatera graviditetsdiabetes följs måltidspar (fastevärde och värdet en timme efter måltiden) upp på morgnarna under en vecka i graviditetsveckorna 24–28 och dessutom görs två dygnskurvor, dvs. måltidsparen tas vid varje måltid (frukost, lunch, middag, kvällsmål). Om vikten har gått ner bra är risken för graviditetsdiabetes och preeklampsi mindre än om patienten fortfarande är avsevärt överviktig. Förlossningssättet bedöms och väljs enligt obstetriska överväganden. Vaginal förlossning är det primära alternativet om graviditeten i övrigt ger goda förutsättningar för det.

 

Kyllä

Uppdaterad  9.5.2023