Äggstockscancer – germinalcellstumörer

Germinalcellstumörerna utgör endast cirka 5 procent av alla äggstockstumörer. De flesta germinalcellstumörer förekommer hos kvinnor i 20–30 års ålder.

Germinalcellstumörer upptäcks vanligtvis i ett tidigt skede och är ofta botbara sjukdomar. Den vanligaste germinalcellstumören i äggstockarna är ett helt godartat moget teratom, dvs. en dermoidcysta, men en liten del av teratomen kan vara omogna och vara germinalcellscancer till sin natur. En annan vanligare elakartad germinalcellstumör är dysgerminom.

De växer vanligtvis snabbt, är stora och kan ibland vrida sig i bukhålan eller spricka och orsaka smärta. Tumörerna behandlas vanligtvis kirurgiskt. Dessa tumörer finns vanligtvis i endast en äggstock. Vid en operation kan man ofta skona den andra äggstocken och livmodern för att bevara fertiliteten. Germinalcellscancer kan dock också spridas, återkomma eller skicka metastaser. Beroende på hur långt cancern har spridit sig kan cytostatikabehandling ibland också behövas efter kirurgisk behandling, helst med en kombination av bleomycin-etoposid-cisplatin.

äggstockscancer; germinalcellstumör

Kyllä

Uppdaterad  12.5.2023