Äggstockscancer – borderlinetumörer

I Finland konstateras cirka 150 epiteliala borderlinetumörer i äggstockarna årligen.

Borderlinetumörerna utvecklas så småningom till följd av oordning som ackumuleras i den normala ytliga vävnaden på äggstocken och en rörig cellbild. Hos kvinnor under 40 år är det vanligare med borderlinetumörer än cancertumörer i äggstockarna.

Tumörerna kan vara stora, till och med fylla hela bukhålan, men de växer inte in i den omgivande vävnaden på samma sätt som cancerceller normalt gör och skickar inga metastaser till lymfkörtlarna. Ibland kan dock implantat, dvs. ytliga sjukdomshärdar, hittas på bukhinnans ytor eller i bukhinnenätet. Symtomen på en borderlinetumör inbegriper oftast en snabb tillväxt av bukmåttet, magont, behov av att urinera oftare och ändringar i tarmfunktionen när tumören trycker mot organen i bäckenet.

Behandlingen är kirurgisk behandling där tumören samt äggstocken och äggledaren på tumörens sida avlägsnas. Dessutom avlägsnas den nedre delen av bukhinnenätet, blindtarmen om den är avvikande och biopsier tas från bukhinnan. Livmodern, en frisk äggstock och friska äggledare kan skonas, varvid fertiliteten bevaras. För patienter som passerat klimakteriet rekommenderas dubbelsidigt borttagande av äggstockarna och äggledarna samt borttagande av livmodern (radikal operation).

Uppföljningen på sjukhusets poliklinik planeras individuellt i enlighet med uppföljningsrekommendationerna.

äggstockscancer; borderlinetumör

Kyllä

Uppdaterad  12.5.2023