Infertilitetsundersökningar av kvinnor

Infertilitetsundersökningar av kvinnor börjar i primärvården med en bakgrundskontroll och en gynekologisk undersökning. Utredningen kan fortsätta inom den specialiserade sjukvården.

​Den inledande undersökning av kvinnan inom primärvården omfattar ingående uppgifter om menstruationscykeln, dess längd, blödningsdagar, regelbundenhet och smärtor, samt om graviditeter, förlossningar och sexualliv, och därtill eventuella sjukdomar, operationer, medicinering och levnadsvanor. På mottagningen fastställs viktindex och en gynekologisk undersökning görs. Förutom blodprov (liten blodbild, sköldkörtelhormon) tas vid behov ett cellprov (papa-prov) från livmoderhalsen och könssjukdomstest.

Undersökningarna fortsätter inom den specialiserade sjukvården när remissen från primärvården har godkänts. Blodprov kan man be att tas redan före det första besöket. Vid det första besöket görs en kartläggning av situationen, som kompletteras av en ultraljudsundersökning genom slidan. Den ger exakt information om livmoderns och äggstockarnas struktur och det hormonella läget. Därtill bedöms antalet små äggblåsor (folliklar), det vill säga den så kallade äggcellsreserven både med ultraljudsundersökning och genom blodprov (för anti-müllerskt hormon, AMH). Senast i detta skede analyseras alla par för hepatit B- och C- samt hiv-antikroppar. Med nuvarande virusläkemedel är det i regel möjligt att få infertilitetsbehandling även om man är hepatit- eller hivpositiv.

Om menstruationscykeln är regelbunden kan ägglossningen, dvs. ovulationen, kontrolleras med blodprov (för gulkroppshormon, dvs. progesteron) cirka sju dagar innan nästa mens ska börja.

Om menstruationscykeln är lång, oregelbunden eller mensen uteblir, kontrolleras hypofysens funktion med blodprov (för bl.a. follikelstimulerande hormon, FSH). En undersökning görs vid behov för att se om äggledarna är öppna antingen under parets senare besök på polikliniken med ultraljudsundersökning (HSSG) eller vid speciella lägen med laparoskopi av bukhålan under narkos.

Vid HSSG-undersökningen förs en tunn, böjlig kateter in i livmoderhalskanalen och genom den sprutas koksaltlösning som innehåller luftbubblor in i livmodern. Med ultraljudsundersökning följer man sedan luftbubblornas gång genom äggledarna och undersöker livmoderns inre struktur. Det rekommenderas att man tar smärtstillande läkemedel före ingreppet, även om undersökningen vanligtvis är smärtfri.

Specialundersökningar

Vid koksaltsundersökning av livmodern spolas koksaltlösning in i livmoder genom en tunn kateter. Då syns livmoderhålans konturer bra vid ultraljudsundersökningen och förändringar i livmodern kan enklare observeras. Undersökningen är vanligen smärtfri.

Ett vävnadsprov från livmoderns slemhinna kan tas på mottagningen genom att föra en tunn specialkateter in i livmodern. Ett sug skapas i katetern så att ett prov kan tas från slemhinnan för närmare undersökning. Undersökningen gör vanligen lite ont.

Livmoderundersökning (hysteroskopi, undersökning av livmoderhålan) är ett ingrepp som vanligen utförs på poliklinik. Med ett tunt endoskop som förs in i livmodern genom slidan ser man förändringar i livmoderhålan exakt och de kan ofta samtidigt behandlas.

Laparoskopi, det vill säga undersökning av bukhålan, är ett ingrepp under narkos där ett endoskop förs in i bukhålan och strukturerna i lilla bäckenet kan undersökas noggrant. Vid infertilitetsundersökning bedöms äggledarnas öppenhet och kvalitet, äggstockarna, livmoderns form samt eventuell endometrios eller sammanväxning. Eventuella fynd kan vanligen samtidigt behandlas.

 

Kyllä

Uppdaterad  13.5.2023