Förstoppning under graviditeten

Förstoppning är ett vanligt besvär under graviditeten. Det kallas förstoppning om man tömmer tarmen mindre än tre gånger i veckan eller om det är mycket svårt att tömma tarmen eftersom avföringsmassan är så fast.

Orsaker till förstoppning

Om man inte äter tillräckligt med fibrer och vätska eller om man rör på sig för lite, rör sig avföringen långsammare i tarmen och för mycket vätska avlägsnas, vilket gör avföringen hård och torr.

Vissa läkemedel kan orsaka förstoppning. Exempelvis järnpreparat som används under graviditeten orsakar förstoppning för vissa, likaså vissa psykmediciner. Stress och förändringar i dagliga rutiner och/eller livsstil ökar risken för förstoppning. Syndromet irritabel tarm ger omväxlande förstoppning och diarré. Tarmfunktionen blir också långsammare efter en operation, till exempel efter kejsarsnitt.

Behandling

En av de viktigaste behandlingsformerna vid förstoppning är att äta mer fiberrik mat, dricka och motionera tillräckligt. Fiber får man ur fullkornsspannmål, kli, grönsaker, bär och frukt. Också plommon och fikon stimulerar tarmfunktionen. Ibland kan ökat fiberintag till en början göra att magen sväller och man får gasbesvär, så därför är det bra att börja med små tilläggsportioner.

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med vätska. Motionsformen spelar ingen roll, normala promenader räcker bra som motion. Det är dessutom viktigt att tömma tarmen regelbundet. Man ska alltid gå på toaletten när man känner behov att tömma tarmen, eftersom det leder till förstoppning om man ofta håller igen.

Om ändringar i livsstilen inte lindrar förstoppningen tillräckligt, kan man också under graviditeten använda preparat mot förstoppning som kan köpas receptfritt på apoteket. På apoteket ska du tala om att du är gravid eller ammar.

 

Kyllä

Uppdaterad  8.5.2023