Motion under graviditeten

En frisk kvinna kan motionera under graviditeten utan risk för fostrets hälsa eller en för tidigt förlossning.

Enligt de nationella riktlinjerna rekommenderas för all 18–64-åringar minst 2 timmar och 30 minuter rask uthållighetsträning per vecka eller 1 timme och 15 minuter ansträngande uthållighetsträning. Därtill rekommenderas två träningspass i veckan för att förbättra och upprätthålla muskelstyrkan och koordinationen. De här rekommendationerna gäller också gravida.

Utöver allmänna hälsofrämjande effekter (förebyggande, vård och rehabilitering av bl.a. typ 2-diabetes, förhöjt blodtryck, fetma, astma, nack- och ryggbesvär samt depression) kan motion minska risken för graviditetsdiabetes. Därför borde man begränsa motion under graviditeten endast av välmotiverade orsaker. Sådana orsaker kan vara exceptionellt högt blodtryck på grund av graviditeten, risk för för tidig förlossning (sammandragningar som kräver vård eller konstaterad försvagad livmoderhals) eller en sjukdom hos mamman som kräver undvikande av motion.

Tumregeln är att den som också tidigare har motionerat, kan fortsätta med det så länge det känns bra. Undantag är grenar där man kan råka ut för fall, stötar och liknande (t.ex. ridning, klättring, kontaktsport) eller som utövas i exceptionella förhållanden (dykning, flyg-/glidsport). Det går också bra att börja motionera regelbundet under graviditeten. Lämpliga motionsformer att börja med är bland annat gång och stavgång, simning och skidåkning samt gympa, gymträning och dans som utvecklar muskelstyrkan och koordinationen. Det viktigaste vid valet av gren är att motionen känns bra. De går bra att be om tips och råd samt personlig handledning av kommunens idrottsinstruktörer.

 

Kyllä

Uppdaterad  7.5.2023