Äggstockscancer – stromacellstumörer

Granulosacelltumörerna representerar den vanligaste typen av tumörer som uppstår från äggstockens övriga strukturer, vilka kan vara antingen cellgrupper som producerar hormoner eller bindvävsstrukturer.

Granulosacelltumörer är den vanligaste typen av elakartade stromacellstumörer. De förekommer hos människor i alla åldrar, men är vanligast i åldersgruppen 40–60 år. De producerar östrogen och kan därför övergöda livmoderslemhinnan, varvid symtomet är avvikande blodiga flytningar från livmodern. Symtomet kan också vara en annan hormonell störning, till exempel upphörande av menstruation, fertilitetsproblem eller ömhet i brösten. Själva tumören kan kännas som en extra klump i nedre delen av magen.

Tumören går att känna vid en gynekologisk undersökning och med ultraljudsundersökning ser man identifierbara typförändringar i dess strukturer. Granulosacelltumörens förekomst verifieras med bestämning av inhibin i blodet och bestämningen av inhibin kan även användas i uppföljningen för att påvisa om tumören eventuellt återkommer. Behandlingen är kirurgisk behandling. Om det är möjligt försöker man också behandla återkommande tumörer kirurgiskt. Cytostatikabehandling, vanligtvis en kombination av bleomycin-etoposid-cisplatin, kan också användas.

Andra typer av stromacellstumörer är till exempel gynandroblastom och Sertoli-Leydigcellstumör.

äggstockscancer; granulosacelltumör

Kyllä

Uppdaterad  12.5.2023