Graviditetens andra trimester

Fostrets rörelser börjar kännas ungefär i mitten av graviditeten och då lättar ofta oron över att babyn mår bra. Den blivande mamman känner sig säkrare på att babyn verkligen är på kommande.

I graviditetens mellanliggande trimester är kvinnan liksom mellan två världar: hon är inte ännu mamma till det blivande barnet, men har inte heller kvar sin tidigare identitet. I den här fasen grips många av bobyggariver och gör om hemma för att ta emot den nya familjemedlemmen. Det här är också ofta en fas som ökar föräldrarnas känsla av samhörighet. Ibland kan dock rädslor hindra glädjen under den här fasen. Rädslan kan vara så stark att det blir svårt att sova och fokusera på det normala livet. Förlossningsrädslan kan i värsta fall tära så mycket på mammans krafter att det blir svårt för henne att skapa sig en bild av babyn. Ibland kan rädslan också leda till negativa tankar om babyn.

I den mittersta fasen av graviditeten växer babyn mycket och babyns organsystem mognar. Livmodern växer och mamman går upp i vikt. Den allt rundare magen är ett glädjeämne och en inspiration för många. Kroppens förändringar kan dock också kännas främmande och okontrollerbara. Vissa vill framhäva sin mage, medan andra vill dölja den längre.

Fysiskt är graviditetens andra trimester vanligen en relativt lätt tid

I den andra trimestern har den tidiga graviditetens illamående och trötthet lättat och livmodern är ännu inte särskilt stor. Livmoderns snabba tillväxt kan ibland orsaka en molande smärta på sidan av höfterna, som beror på att livmoderns fästen tänjs. Ryggen och höfterna utsätts för större belastning ju mer babyn växer och mammans vikt ökar.

Motion har inte någon negativ inverkan på fostrets tillväxt och utveckling. Under en normal graviditet kan och rekommenderas mamman att röra på sig enligt de allmänna motionsrekommendationerna. Med hjälp av motion kan man förebygga och lindra ryggbesvär och hålla viktökningen under kontroll. Motion förbättrat konditionen, humöret och sömnkvaliteten. En kvinna med bra kondition återhämtar sig också snabbare efter förlossningen.

Reflektioner över den egna identiteten

I mittfasen av graviditeten är man ofta öppen till sinnes och vill gärna reflektera över sin egen identitet och historia. Det kan kännas viktigt att fundera över sin egen identitet: Hur har jag blivit sådan jag är? Hur kommer jag att vara som mamma? Hur kommer vi att bli som en familj? Vilka är mina föreställningar och förhoppningar om en familj? Samtidigt kan relationen till de egna föräldrarna ändra och förväntningarna på partnerna och relationen till hen kan väcka tankar. Under den här graviditetsfasen formas identiteten som mamma, vilket ofta också innebär funderingar över den egna modersrelationen. Man reflekterar över hur man vill utforma sin roll som mamma och partner.

Fundera ensam eller tillsammans på de här frågorna

  • Hur känns det att partnern ska bli mamma eller pappa?
  • Vilka saker funderar du på just nu?
  • När du tänker på babyn i din mage, vilken bild har du av hen?
  • Vilka förändringar har du märkt i din kropp?
  • Hur känner du babyns rörelser?
  • Vilken rytm verkar babyn ha?
  • Har du märkt vad som får babyn att vakna och röra på sig?
  • Hur kändes det att vara halvvägs i graviditeten?
 

Kyllä

Uppdaterad  8.5.2023