Den manliga fortplantningens anatomi och fysiologi

Könet bestäms redan vid befruktningen. Om en Y-spermie befruktar äggcellen, blir barnet en pojke.

Anatomibild på mannens fortplantningsorgan framifrånMannens könsorgan är penis, testiklarna (testis), bitestiklarna (epididymis), pungen, urinröret och sädesledaren.

Testiklarna producerar de manliga könscellerna, spermierna, som behövs för fortplantningen. Spermierna lagras i bitestikeln som sitter ovanpå testikeln och därifrån förs de vid utlösningen, dvs. ejakulationen, genom sädesledaren till urinröret och rinner ur kroppen med sädesvätskan. Testiklarna är mannens viktigaste könsorgan med tanke på fortplantningen.

Hos pojkar är testiklarnas tillväxt tecken på att puberteten börjar, vanligen i 9–13 års ålder. Penis börjar växa ett år senare. Pubertetsutvecklingen hos pojkar medför också nattliga utlösningar, ökad behåring på kroppen och vid könsorganen samt en tillväxtspurt.

Hos mannen reglerar en fungerande förbindelse mellan hypothalamus, hypofysen och testiklarna mognaden och produktionen av manligt könshormon och spermier.​

Detta system måste fungera för att mannen ska ha en normal fertilitet. Hypofysen utsöndrar gonadotropiner, luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH), som reglerar testiklarnas funktion. LH reglerar produktionen av manligt könshormon, testosteron, och FSH spermieproduktionen. Testosteronet som testikeln utsöndrar behövs för att puberteten ska börja, de manliga könsegenskaperna ska utformas och spermier produceras.

Spermieproduktion eller spermatogenes

Spermieproduktionen, spermatogenesen, (bild ovan) sker i de långa sädeskanalerna i testiklarna. I kanalernas väggar finns runda stamceller till spermier som differentieras till mogna spermier med svans under en process som tar cirka 70 dygn. En normal spermie (bild nedan) har ett huvud som innehåller arvsmassan, en kort mittdel och en lång svans. I slutet av differentieringen förs spermierna genom sädeskanalerna till bitestikeln och vidare ut genom urinröret vid utlösning.

​En normal spermie har ett huvud som innehåller arvsmassan, en kort mittdel och en lång svans.

Det bildas nya spermier under mannens hela livstid, men spermiemängden minskar småningom från och med medelåldern. Med åldern samlas mutationer i spermiernas arvsanlag och de kan påverka deras förmåga att befrukta en äggcell och åstadkomma ett embryo som kan utvecklas.

Spermaproblem konstateras vanligen vid barnlöshetsundersökning. Spermaproblemen kan förklaras bland annat av anatomiska orsaker (icke nedvandrad testikel, operationer i testiklarna eller ljumskarna, pungbråck), genetiska orsaker (Klinefelters syndrom, förändringar i Y-kromosomen), bakomliggande sjukdomar (diabetes, testikel- eller annan cancer), avsevärd övervikt, rökning och alkohol samt olika läkemedel.

 

Kyllä

Uppdaterad  13.5.2023