Yleistä seksitaudeista

Seksitaudeiksi kutsutaan bakteerien tai virusten aiheuttamia seksiteitse leviäviä tauteja.

Yleisin seksitauti Suomessa on bakteerin aiheuttama klamydia, muita bakteeritauteja ovat tippuri ja kuppa. Viruksen aiheuttamia seksitauteja ovat hiv, genitaaliherpes ja papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma. Klamydiaan sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaista. Tippuri-, kuppa- ja hiv-tartuntoja todetaan kutakin muutama sata. Genitaaliherpestä ja kondyloomia tavataan klamydian jälkeen eniten.

Puolet tippuri- ja kuppatartunnoista saadaan ulkomailta. Myös hiv-tartuntoja tuodaan jonkin verran ulkomailta. Sen sijaan klamydiatartunnat ovat pääosin kotimaisia. Matkalle lähdettäessä muistetaan hoitaa rokotukset kuntoon, mutta seksitautiriskiä ei aina huomioida. Kuitenkin monissa maissa seksitauteja on merkittävästi enemmän kuin Suomessa, joten kondomit kannattaa ottaa mukaan matkalle. Jos matkalla on harrastanut suojaamatonta seksiä, kannattaa matkan jälkeen käydä testeissä.

Haitarin otsikkotaso2
Seksitautien tarttuminen ja ehkäisy

Seksitaudit tarttuvat yhdynnässä sekä myös suu- ja anaaliseksissä. Usein unohdetaan, että suuseksin kautta voi saada tartunnan. Klamydia- ja tippuritartunta voi olla myös nielussa.

Suojaamattomassa yhdynnässä taudit tarttuvat erityisen herkästi. Anaaliseksissä taas limakalvo rikkoutuu helposti, mikä altistaa tartunnoille.

Ehkäisyä ajatellaan helposti pelkkänä raskauden ehkäisynä, eikä muisteta seksitautien ehkäisyä. Kondomi suojaa hyvin valtaosalta seksitautitartunnoilta. Kaikkien seksitautien osalta on tärkeää kertoa seksikumppaneilleen tartunnasta, jotta he voivat hakeutua testeihin ja hoitoon.

Milloin ja mihin seksitautitesteihin?

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia. Hoitamaton seksitauti tarttuu oireettomanakin muihin seksikumppaneihin. Klamydiassa ja tippurissa oireet ilmaantuvat usein muutamassa viikossa. Tavallisia oireita ovat kirvely virtsatessa ja alavatsakivut. Naisilla oireina voi lisäksi olla lisääntynyt valkovuoto tai yhdynnän jälkeinen verinen vuoto. Genitaaliherpeksessä ja kondyloomassa itämisaika voi olla pidempi. Herpes voi aiheuttaa rakkuloita ja haavaumia limakalvoille, kondylooma esiintyy puolestaan syylinä. Kuppa voi aiheuttaa haavaumia limakalvoille ja ihottumaa eri puolille kehoa.

Testeihin kannattaa hakeutua, jos on ollut tilapäinen seksikumppani eikä kondomia ole ollut käytössä tai jos ilmaantuu seksitauteihin viittaavia oireita tai asia muuten askarruttaa. Ennen testeihin hakeutumista kannattaa varmistaa, että seksikontaktista on kulunut riittävästi aikaa, jotta tulokset ovat luotettavia.

Mahdollinen klamydia- tai tippuritartunta näkyy yleensä testeissä vasta noin viikon kuluttua tartunnasta, mutta kupassa ja hiv:ssä aika on pidempi, jopa kuukausia. Testeihin voi hakeutua omalle terveysasemalle, suuremmissa kaupungeissa oleville sukupuolitautien poliklinikoille, opiskelijaterveydenhuoltoon, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Hiv-testejä otetaan myös Suomen Punaisen Ristin pluspisteissä ja Hiv-pointin toimipaikoissa.

TautiAikaisin testaustajan-kohta tartunnan jälkeenVarmistumis-näytteen ajankohta (jolloin testi poissulkeva)Näytelaatu
Klamydia5-7 vrkensivirtsa- tai vanupuikkonäyte
Tippuri5-7 vrkensivirtsa- tai vanupuikkonäyte
Kuppa3-4 vk2 kkverinäyte
HIV3-4 vk3 kkverinäyte
Herpeskun oireitavanupuikkonäyte rakkulasta tai haavasta
Hepatiitti B3-4 vk3 kkverinäyte
Hepatiitti C3-8 vk3-6 kkverinäyte
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018