Tavallisimmat ihokasvaimet ja niiden esiasteet

Kaikkien ihosyöpien ilmaantuvuus on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Merkittävin riskitekijä on pitkäaikainen altistuminen auringon ultraviolettisäteilylle ja toistuva ihon palaminen auringossa erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa.

Iholla esiintyvät tavallisimmat syövät ovat tyvisolukasvain eli basaliooma, okasolusyöpä eli carcinoma spinocellulare ja melanooma. Tyvisolukasvaimet voidaan jaotella hoidon kannalta kolmeen eri alatyyppiin: pinnallinen, nodulaarinen ja invasiivinen. Okasolusyövän esiasteita ovat ihon in situ -karsinooma eli Morbus Bowen ja aktiininen keratoosi (aurinko- eli solaarikeratoosi). Melanooman esiasteet ovat lentigo maligna ja melanooma in situ.

 

Kaikki nämä tavallisimmat ihosyövät muodostuvat ihon uloimman kerroksen, epidermiksen eli orvaskeden, soluista.
pic Mikä on melanooma?

Ihomelanooma on ihon pigmenttisolujen eli melanosyyttien syöpä. Melanooman ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se diagnosoidaan ja hoidetaan.

pic Mikä on basaliooma eli tyvisolusyöpä?

Basaliooma on ihmisen yleisin syöpätyyppi. Basaliooma kasvaa yleensä hitaasti aiheuttaen paikallista kudostuhoa eikä lähetä etäpesäkkeitä kuin äärimmäisen harvoin.

pic Mikä on okasolusyöpä?

Okasolusyöpä on ihon pintakerroksen soluista lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain. Kyseessä on toiseksi tavallisin ihosyöpätyyppi.

pic Mitkä ovat okasolusyövän esiasteet?

Okasolusyövän esiasteita ovat ihon in situ -karsinooma ja aktiininen keratoosi, joiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti aurinkokäyttäytymisen muuttuessa.

pic Melanoomaan sairastumisen riskitesti

Testaa onko sinulla vaara sairastua melanoomaan.