Siirry sivun sisältöön

Ihon hiivainfektiot

Ihon hiivainfektiot ovat yleensä ihon normaalikasvustoon kuuluvien hiivasienten liikakasvun, yleisimmin Candida albicansin tai Malassezia furfurin aiheuttamia.

Candida-hiivainfektioita esiintyy tavallisimmin kosteilla taivealueille kuten rintojen alla, nivusissa, navassa, pakaravaossa, sormiväleissä tai suupielissä. Myös kynsivallintulehduksen aiheuttaja voi olla hiiva (ks. paronykia). Lasten suun sammas on Candida- hiivan aiheuttama.

Ihon Candida-hiivainfektioiden yleisyys kasvaa, kun henkilön puolustusjärjestelmä on paikallisesti tai yleisesti heikentynyt. Tällaisia syitä ovat edeltävä antibioottikuuri, diabetes, ylipaino, kortikosteroidilääkitys tai muu puolustusjärjestelmää heikentävä lääkitys, HIV/AIDS, ja paikallisissa syissä ihovauriot toistuvan kosteuden tai hankauksen seurauksena. Iäkkäillä ihmisillä hiivainfektioita esiintyy useammin kuin nuorilla.

Candida-hiivainfektioiden oireet, toteaminen ja hoito

Taipeissa esiintyvä hiivainfektio on usein ärhäkän punainen ja kutiseva ihottuma. Taipeen pohja voi olla rikkonainen ja arka. Ympärillä nähdään usein pieniä punaisia ihomuutoksia. Suun hiivainfektiossa limakalvoilla on vaaleita pilkkuja tai suurempia muutoksia.

Hiivainfektiot diagnosoidaan pääosin tyypillisen oirekuvan perusteella, mutta tarvittaessa voidaan ottaa viljelynäyte.

Hiivainfektioiden hoitona on hiivoihin kohdistettu sienivoide 1-2:sti päivässä 1-2 viikon ajan tai kortikosteroidin ja sienilääkkeen yhdistelmävoide. Ihon hiivainfektioissa tarvitaan hyvin harvoin suun kautta otettavaa hiivalääkitystä. Taiveihottumassa pidetään ihoalueet kuivina. Apuna voidaan käyttää esimerkiksi kuivaa lakanataitosta, joka estää ihoalueiden hankaamista toisiinsa. Myös ilmakylvyt ovat hyödyksi.

Savipuoli-ihottuman oireet, toteaminen ja hoito

Savipuoli-ihottuman aiheuttaja on Malassezia-hiiva, jota esiintyy kaikkien iholla mutta joka vain osalle aiheuttaa näkyvän ihottuman. Savipuolen oireena voi olla lievä kutina mutta osalla se on täysin oireeton. Savipuoli-ihottumalle tyypillisiä ovat ruskeat/harmahtavat karttamaiset läiskät keskivartalon alueella. Kasvoilla tai navan alapuolella sitä ei yleensä esiinny.

Savipuoli-ihottuma todetaan yleensä tyypillisen ihomuutosten perusteella, mutta Malassezia-hiivan voi varmentaa myös tutkimalla mikroskooppinäyte. Savipuoli-ihottuman hoidossa käytetään yleensä apteekista saatavaa ketokonatsolishampoota.

Päivitetty 15.8.2018