Siirry sivun sisältöön

Psoriaasia pahentavia tekijöitä - Totta vai tarua?

Ruokavalio

Ruokavaliosta ja erikoisdieeteistä keskustellaan nykyisin paljon, ja monet psoriaatikotkin ovat kokeilleet erilaisia ruokavaliota. Ei ole voitu osoittaa, että millään erityisellä ruokavaliolla voitaisiin vaikuttaa psoriaasiin puhkeamiseen tai vaikeusasteeseen. Mitään erityisiä ruoka-aineita ei tarvitse välttää eikä toisaalta syödä mitään ylen määrin. Tärkeintä on syödä monipuolisesti ja mahdollisimman terveellisesti sekä välttää ylipainon kertymistä.

Elämäntavat

Ylipainon lisäksi stressi, masentuneisuus, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö suurentavat selvästi riskiä psoriaasin puhkeamiseen ja toisaalta pahentavat sen oireita. Myös lapsilla ylipaino lisää riskiä sairastua psoriaasiin, ja ylipaino voi myös heikentää psoriaasihoitojen tehoa. Aikuisilla tupakointi moninkertaistaa psoriaasin puhkeamisen todennäköisyyden, mikäli potilaalla on perinnöllinen riski sairastua psoriaasiin.

Muiden hyvien terveysvaikutusten lisäksi psoriaasinkin kannalta on hyödyllistä säilyttää normaalipainoisuus, harrastaa säännöllisesti itselle mieluista liikuntaa, välttää tupakointia ja käyttää alkoholia kohtuudella.

Lääkkeet

Tietyt lääkkeet voivat pahentaa psoriaasia. Tunnetuimpia ovat litium, klorokiini ja terbinafiini. Myös pistoksina annettavat interferonihoidot ja imikimodi-voide voivat lisätä psoriaasin oireita. Jos mahdollista, näitä lääkkeitä tulisi välttää. Sen sijaan esimerkiksi beetasalpaajat, joita aiemmin pidettiin mahdollisesti psoriaasia pahentavina lääkkeinä, eivät näytä vaikuttavan psoriaasin kulkuun ja näitä voidaan käyttää vapaasti.

Päivitetty 13.11.2017