Siirry sivun sisältöön

Mikä on käsi-ihottuma?

Käsi-ihottuman syntyyn voi vaikuttaa useat eri tekijät. Tyypillisin muoto on ärsytyksen aiheuttama kosketusihottuma.

Käsi-ihottumaan eli -ekseemaan on monia syitä. Tavallisin muoto, noin puolet, on ärsytyskosketusihottumaa, jonka taustalla on usein atooppinen taipumus tai atooppinen ihottuma. Kosketusallergia oireilee usein käsi-ihottumana. Muutkin ihosairaudet, kuten infektioekseema, psoriasis, pustulosis palmoplantaris eli PPP ja sieni-infektio eli silsa, voivat myös oireilla käsien iholla.

Käsi-ihottuma eli ekseema on ihon pintakerroksen tulehduksellinen tila, johon liittyy punoitusta, kutinaa, ihon näppylöitä eli papuloita, ihon rikkoutumista ja halkeilua, kuivumista ja hilseilyä ja usein myös nesterakkuloita eli vesikkeleitä.

Käsi-ihottuman oireissa on erilaisia vaiheita. Akuutissa eli äkillisesti alkaneessa tai pahentuneessa vaiheessa ihottuma on punoittavaa, turvottavaa, kutisevaa ja vetistävää. Vesikkelit eli nesterakkulat ovat tyypillisiä. Kroonisessa eli pitkään kestäneessä tilanteessa ihottuma on kuivaa, paksuuntunutta, hilseilevää ja kuoriutuvaa. Näiden välimuodossa eli subakuutissa ihottumassa hallitsevat punoitus, kutina ja hilseily.

Kädet ovat atooppisen ihottuman eli ekseeman tyypillinen esiintymisalue usein jo lapsuudessa ja varsinkin aikuisiässä. Tyypillisiä esiintymisalueita ovat sormet ja sormivälit, kädenselät, ranteet ja kämmenten reuna-alueet.

Atooppisen ihon suojamekanismi ovat heikentynyt ja ihon rakenne on kuiva ja hauras, jolloin ulkoiset tekijät aiheuttavat herkästi ihottuman pahenemista. Atooppista ihottumaa voi esiintyä itsenäisesti mutta erilaiset ihoa ärsyttävät tekijät, kuten runsas käsienpesu ja märkätyö, pahentavat tai aiheuttavat ihottumaa helpommin kuin ei-atooppisilla henkilöillä. Atopia on pysyvä taipumus, jonka takia käsien ihoa on tärkeää opetella hoitamaan ja suojaamaan ihoa ärsyttäviltä tekijöiltä.

Ärsytyskosketusihottuma on tavallisin käsi-ihottuman syy. Ihoa ärsyttävät tekijät, kuten runsas käsienpesu, märkätyö, voimakkaiden aineiden, kuten pesuaineiden ja liuottimien käsittely, elintarvikkeiden käsittely, likaiset ja pölyiset tehtävät, sekä suojakäsineiden hautova vaikutus voivat runsaina määrinä aiheuttaa ihottumaa. Jos iho on lisäksi atooppinen, riittää vähäisempikin ärsykekuorma. Tyypillisiä esiintymisalueita ovat altistumisalueet kuten sormet ja sormivälit, kädenselät ja kämmenten reuna-alueet. Ihottuman vaikeusaste riippuu ärsytystekijöiden määrästä ja voimakkuudesta. Ärsytystekijöiden välttäminen ja niiltä suojautuminen ovat keskeinen osa ihottuman hoitoa.

Allerginen kosketusihottuma eli kontaktiekseema esiintyy usein käsien iholla, koska erilaiset aineet ja kemikaalit tulevat ihokosketukseen nimenomaan käsien kautta. Kyseessä on viivästynyt ihokosketusallergia jollekin pienimolekyyliselle kemikaalille, kuten esimerkiksi kosmetiikan ja hygieniatuotteiden hajusteille tai säilöntäaineille, nikkelille, kumikemikaaleille tai luonnonhartsille.

Ihottuma ilmaantuu kosketusalueelle tyypillisesti muutamien päivien kuluessa ihokosketuksesta. Viivästynyttä kosketusallergiaa voidaan tutkia epikutaanitesteillä eli lapputesteillä. Yleisin kosketusallergeeni on nikkeli, jolle on tyypillisesti herkistytty iholävistysten, kuten korvakorujen kautta. Joskus allerginen kosketusihottuma on työperäistä.

Päivitetty 15.8.2018