Siirry sivun sisältöön

Yleistä ihokasvaimien leikkaushoidosta

Ihosyöpiä hoidetaan tavallisesti leikkaamalla kasvainkudos ja sen ympäriltä tervettä kudosta riittävästi pois. Kirurgisesta toimenpiteestä ihoon jää aina arpi.

Melanoomat ja okasolusyövät hoidetaan aina leikkaamalla. Suurin osa myös tyvisolusyövistä leikataan, mutta osa voidaan hoitaa myös muilla, ei-kirurgisilla hoidoilla.

Leikkaushoidossa on tärkeää, että koko kasvain leikataan pois riittävin terveen kudoksen marginaalein. Leikkauksen laajuus määräytyy kunkin ihosyövän tyypin ja luonteen mukaan, ja eri ihosyövillä on omat terveen kudoksen marginaalisuositukset, jotka määräytyvät kansallisten ja kansainvälisten hoitosuositusten mukaisesti.

Leikkaushoidossa tärkeintä on saada ihosyöpä kokonaan pois, ja jos se ulottuu leikkeessä reunaan tai marginaali on riittämätön, tehdään alueelle uusintaleikkaus. Aina pyritään mahdollisimman hyvään toiminnalliseen ja kosmeettiseen lopputulokseen. Laajemmissa leikkauksissa käytetään kudospuutosten korjauksiin tarvittaessa ihonsiirteitä tai ihokielekkeitä.

Päivitetty 14.11.2017