PDT-valoaktivaatiohoidon potilasohje

PDT-hoito perustuu lääkevoiteen (aminolevulinaatti) ja valon yhteisvaikutukseen.

Hoidon merkittävänä etuna on sen täsmävaikutus sairaisiin soluihin, jolloin rakenteeltaan normaali kudos säästyy. Yleensä hoito annetaan kerran tai kahdesti 1–2 viikon välein.

PDT-hoidon toteutus

  • Hoidon ensimmäisessä vaiheessa hoitoalueelta poistetaan hilseilevä iho ja alue puudutetaan tarpeen mukaan. Alueelle levitetään herkistysvoide (aminolevulinaattia), jonka päälle laitetaan muovikelmu voiteen paikallaan pysymiseksi. Voiteen vaikutusaika on 2–4 tuntia. Peitetty alue on suojattava suoralta auringonvalolta ja pidettävä lämpimänä.
  • Hoidon toisessa vaiheessa voide poistetaan ja aluetta valotetaan noin 10 minuutin ajan. Valo on tavallista näkyvää valoa, josta on suodatettu esiin vain tietty aallonpituus. Hoidon aikana lääkevoiteella valolle herkistetyt pahanlaatuiset ihosolut tuhoutuvat. Valotuksen aikana ihossa saattaa tuntua pistelevää kipua. Kipua voidaan tarvittaessa lievittää kylmäkääreellä, puudutuksella ja kipulääkityksellä.

Jälkihoito-ohje

  • Käsittelyn jälkeen iho punoittaa ja iholla voi olla turvotusta ja rikkoumaa. Hoitoaluetta on hyvä huuhdella päivittäin heti seuraavasta päivästä alkaen, eikä esimerkiksi saunomiselle ole estettä.
  • Tarvittaessa alueen voi peittää ihoon tarttumattomalla sidoksella esimerkiksi rasvataitoksella tai tavallisella haavalaastarilla. Hoitoalue rupeutuu joidenkin päivien aikana. Rupia ei pidä rapsutella pois, vaan ruvet irtoavat itsestään noin 1–2 viikon kuluttua.
  • Iho on rupien irtoamisen jälkeen ohut, punoittava ja palaa herkästi auringossa. Jatkossa hoidettu alue ja muutenkin koko iho tulee suojata suoralta auringonvalolta. Hoitokohtaan ei yleensä jää merkittävää arpea.
 

Kyllä

Päivitetty  22.11.2017