Siirry sivun sisältöön

Turvaseksi

Seksi on turvallista silloin, kun siihen ei liity pakottamista ja se tapahtuu omasta halusta.

Seksitaudit tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa. Tartuntatapoja ovat emätinyhdynnän lisäksi myös suojaamaton suu- ja anaaliseksi sekä yhteiset seksivälineet. Taudit eivät tartu halaamalla, koskettamalla, suukottelulla tai kumppania käsin hyväilemällä. Seksitautitartuntaa ei voi saada saunan lauteilta tai uimahallin altaasta eikä wc-istuimesta.

Parhaiten taudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia kaikissa seksimuodoissa koko aktin ajan. Tavallisen kondomin rinnalle on kehitelty naisten kondomi sekä suuseksissä naisille käytettävä suuseksisuoja.

Virustaudeista kondylooma ja herpes voivat tarttua kondomin käytöstä huolimatta esimerkiksi karvoitusalueelta, johon kondomin suojaus ei yllä.

Kondomi on estemenetelmiin lukeutuva raskauden ehkäisymenetelmä, joka tarjoaa samalla parhaimman suojan seksitauteja vastaan. Kondomivalikoima on laaja eri kokojen, värien ja makujen kirjossa. Kumiallergisille on tarjolla lateksittomia (muovisia) vaihtoehtoja. Kondomeja voi ostaa kaupoista, apteekeista ja verkkokaupoista.

Kondomia on tärkeä käyttää oikein, jotta toivottu suojaus taudeilta ja raskaudelta toteutuisi. Kondomia käsiteltäessä on varottava, ettei kynsillä tai hampailla vahingoita kumia. Kondomi rullataan jäykistyneen peniksen päälle ennen varsinaista seksikontaktia. Käytä yhtä kondomia vain kerran. Siemensyöksyn jälkeen penis vedetään ulos pitäen kondomin juuresta kiinni, ettei kondomi pääse pois paikoiltaan ja siemenneste valu kumppaniin. Kondomi hävitetään sekajätteen mukana, ei wc-pönttöön.

Kondomia voi käyttää sellaisenaan suuseksissä miehen peniksen suojana. Naisten suuseksiä varten kondomista voi leikata pään pois ja halkaista kondomin sivun pystysuunnassa halki ja levittää naisen genitaalien suojaksi. Naisille on myös kehitelty erillinen suuseksisuoja.

Vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta suositellaan käytettäväksi anaaliyhdynnässä kondomin rikkoutumisen ja limakalvorikkojen välttämiseksi.

Kondomit on hyvä säilyttää huoneenlämmössä, sillä liian lämmin ilmasto tai pakkanen haurastuttaa kumia. Kääreestä löytyy päiväysmerkintä, jonka vanhennuttua kondomi on käyttökelvoton.

Matkalle lähdettäessä kondomit suositellaan hankkimaan kotimaasta, sillä ulkomailla kondomeita ei ole välttämättä helposti saatavilla tai niiden säilytysolosuhteet voivat olla heikot kuumasta ilmastosta johtuen.

Naisten kondomi on polyuretaanista valmistettu ehkäisyväline, joka asetetaan emättimeen ennen yhdyntää. Kondomi on toisesta päästä avoin ja molemmissa päissä on rinkulat. Suljettu pää asetetaan emättimeen ja toinen pää asettautuu ulkosynnyttimien päälle.

Kondomi soveltuu myös anaaliseksiin käytettäväksi. Tavallisen kondomin tavoin naisten kondomi on kertakäyttöinen.

Kondomeja myyvät apteekit ja verkkokaupat.

Suuseksisuoja on kehitetty naisten suuseksiin. Se on lateksista tai polyuretaanista valmistettu neliskanttinen liina, joka asetetaan naisen genitaalien suojaksi suuseksin aikana.

Suojainta saa apteekeista ja verkkokaupoista.

Päivitetty 15.8.2018