Siirry sivun sisältöön

Biologiset psoriaasilääkkeet ja apremilasti

Biologiset lääkkeet eroavat perinteisistä sisäisistä psoriasislääkkeistä siinä, että ne valmistetaan soluviljelmissä ja ovat rakenteeltaan suuria valkuaisaineita eli proteiineja. Apremilasti taas on ei-biologinen suun kautta otettava lääke.

Biologiset lääkkeet

Biologiset lääkkeet ovat niin sanottuja täsmälääkkeitä, koska ne kohdistuvat kukin tiettyyn tunnettuun tulehdusvälittäjäaineeseen estäen sen toiminnan. Tällä hetkellä on käytössä kuusi erilaista biologista lääkettä kolmella eri vaikutusmekanismilla: kolme TNF-estäjää (adalimumabi, etanersepti, infliksimabi), yksi IL-12/23-estäjä (ustekinumabi) ja kaksi IL-17-estäjää (iksekitsumabi, sekukinumabi). Kaikki biologiset lääkkeet ovat tehokkaita psoriaasin hoidossa, ja valtaosaa käytetään myös vaikean nivelpsoriaasin hoidossa. Osaan biologisista lääkkeistä liittyy suurentunut riski infektioihin.

Biologisia lääkkeitä ei voi ottaa suun kautta, vaan potilaat käyttävät niitä pistoksina ihon alle tai saavat suonensisäisenä lääkityksenä. Biologisia lääkkeitä voidaan käyttää potilaille, joilla on vaikea psoriaasi ja joille muut hoidot (UV-valohoito ja sisäiset lääkkeet) ovat tehottomia tai sopimattomia. Biologiset lääkkeet ovat toistaiseksi hyvin kalliita (yli 10 000 €/vuosi), ja hoidon aloitus edellyttää ihotautilääkärin tekemää B-lausuntoa Kelalle (peruskorvattuna hinta potilaalle vuonna 2017 on 605 €/vuosi).

Apremilasti

Apremilasti on suun kautta käytettävä, ei-biologinen, mutta useisiin tulehdusvälittäjäaineisiin vaikuttava lääke. Korkean hinnan vuoksi myös apremilastihoidolle haetaan erikseen peruskorvattavuutta, mikäli muut hoidot eivät ole olleet soveltuvia. Apremilastihoitoon liittyy vain vähän haittoja, mutta hoidon teho ei välttämättä yllä biologisten lääkkeiden tasolle.

Päivitetty 15.8.2018