Siirry sivun sisältöön

Mitä ongelmia akne aiheuttaa?

Akne saattaa aiheuttaa erilaisia psyykkisiä oireita ja itsetunto-ongelmia.

Aknearvet saattavat jättää pitkäkestoisia muutoksia iholle, mutta niiden parhain hoitomuoto on riittävän varhain aloitettu pitkäkestoinen paikallishoito.

Itsetunto ja psyykkiset ongelmat

Lieväkin akne voi merkittävästi heikentää elämänlaatua, aiheuttaa itsetunnon heikentymistä ja psykososiaalisia ongelmia.

Aknearvet

Osalla potilaista akne voi olla erittäin vaikea ja jättää pysyviä arpia iholle. Arpien kehittyminen on yksilöllistä, mutta yleensä riski on suurempi vaikeissa aknemuodoissa.

Paras arpienhoitokeino on niiden syntymisen estäminen, eli riittävän aikaisessa vaiheessa aloitettu ja riittävän pitkä hoito, erityisesti paikallishoito.

Suurin osa aknearvista paranee muutamassa vuodessa aknen rauhoittumisen jälkeen. Korjaustoimenpiteitä tulisi harkita vain, jos potilaalla on vaikeita aknearpia.

Isotretinoiinihoidon jälkeen arpikorjaushoidot tulisi aloittaa aikaisintaan puolen vuoden kuluttua.

Tehokas aknehoito

Akne saadaan yleensä rauhoittumaan tehokkaalla paikallishoidolla ja tarvittaessa suun kautta otettavilla antibiooteilla tai a-vitamiinipohjaisella lääkkeellä (isotretinoiini). Näin voidaan parantaa potilaiden elämänlaatua sekä estää aknearpien syntymistä.

Päivitetty 13.11.2017