Siirry sivun sisältöön

Mitä oireita urtikariassa on?

Urtikarian eli nokkosihottuman tyypillisimpiä oireita ovat iholle nousevat paukamat sekä ihon kutina.

Tyypillisiä ovat nopeasti nousevat ja kutisevat nokkospaukamat, joiden ympäristö saattaa punoittaa. Paukamat voivat olla monenlaisia. Niiden koko voi vaihdella pienistä yhden millimetrin kokoisista suurempiin yhtenäiseen paukamiin.

Kutina on usein kovinta paukamien noustessa, mutta raapimisjäljet ovat harvinaisia. Nokkospaukamat nousevat ja laskevat paikkaa vaihdellen. Taudille tyypillinen piirre on, että yksittäinen paukama pysyy samassa paikassa korkeintaan vuorokauden.

Muuhun kuin nokkosihottumaan viittaa, jos yksittäinen muutos pysyy samassa paikassa yli vuorokauden tai jättää parantuessaan jäljen, esimerkiksi pigmenttiä tai mustelman.

Katso aiheeseen liittyvät kuvat. Kuvat saattavat aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Syyt

Nokkosihottumassa ihon syöttösolut aktivoituvat ja vapauttavat välittäjäaineita (joista tärkein on histamiini), ihon pienet verisuonet laajenevat ja niiden läpäisevyys lisääntyy. Tämä aiheuttaa iholle kutisevia urtikariapaukamia.

Syöttösoluja voivat aktivoida infektiot, lääkkeet, erilaiset fysikaaliset ärsytystekijät ja kehon omat vasta-aineet (sisäsyntyinen autoimmuunimekanismi).

Ihon syöttösoluista vapautuu välittäjäaineita, joista tärkein on histamiini. Nämä aiheuttavat ihon kutinaa tuntohermojen kautta.

Allergiat ovat harvinaisia urtikarian aiheuttajia. Pitkittyneessä nokkosihottumassa yleensä selittävää syytä ei löydetä.

Päivitetty 28.11.2017