Siirry sivun sisältöön

Ontelosyylät

Ontelosyylät eli molluskat ovat yksi yleisimmistä lasten ihotaudeista ja joidenkin arvioiden mukaan ontelosyyliä on joka kuudennella lapsella. Yleisin ikäryhmä ovat leikki-ikäiset lapset, alle 1-vuotiailla niitä on harvemmin.

Ontelosyylät ovat ontelosyyläviruksen aiheuttamia ja ne tarttuvat ihokosketuksessa. Ontelosyylän sisällä oleva kellervä massa sisältää runsaasti virusta ja kun lapsi raapii kutiavaa ontelosyylää, leviää tartunta helposti. Virus kestää hyvin kuivumista ja tartunnan voi ilmeisesti saada myös lelujen välityksellä. Atooppisella iholla ontelosyylät saatavat levitä laaja-alaisesti.

Ontelosyylien oireet

Ontelosyylät ovat helmimäisen vaaleita, kiiltäviä, kovia ja keskeltä usein napamaisia näppylöitä. Niiden koko vaihtelee 1-10 mm:n välillä. Kypsästä ontelosyylästä tulee puristettaessa talimaista, kellertävää paksua eritettä. Ontelosyyliä voi olla yksittäisiä, kymmeniä tai jopa satoja. Ne suosivat ohuita ihoalueita, kuten reisien takapintaa, polvitaipeita, kainaloa ja kyynärtaipeen seutua. Ontelosyylät todetaan tyypillisen oirekuvansa perusteella eikä erillisiä tutkimuksia tarvita.

Katso aiheeseen liittyvä kuva.

Ontelosyylien hoito

Ontelosyylät paranevat normaalisti vuodessa tai puolessatoista itsestään. Kutina on ainoa oire. Ontelosyylistä on lähinnä esteettinen haitta. Nykyisin ei enää suositella ontelosyylien nyppimistä yksitellen. Mikäli ontelosyylät tulehtuvat esimerkiksi raapimisen seurauksena, voidaan ihoa rauhoittaa apteekista saatavalla antibioottivoiteella. Ontelosyylien tulehtuminen on usein merkki niiden häviämisprosessista.

Mikäli ontelosyylät tulehtuvat pahoin ja niitä on runsaasti, voi lääkärissä käynti olla tarpeen. Myös silloin, jos aikuiselle ilmaantuu lyhyessä ajassa paljon ontelosyyliä, on syytä hakeutua lääkäriin.

Päivitetty 15.8.2018